ZF 24

Topul celor mai profitabile acţiuni străine de la BVB: cine paria pe Facebook îşi dubla banii anul trecut

Topul celor mai profitabile acţiuni străine de la BVB:...

Autor: Andrei Chirileasa

15.01.2014, 00:05 641
Zece dintre cele 25 de companii străine ale căror acţiuni se tranzacţionează şi pe bursa de la Bucureşti, pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS), au înregistrat anul trecut creşteri de peste 26%, depăşind indicele BET, care urmăreşte cele mai importante zece companii româneşti listate.
 
Prin intermediul acestor titluri, investitorii români puteau profita din plin de creşterile de pe bursele din SUA şi din Germania, care au atins maxime istorice la finalul anului trecut. Indicele bursei americane S&P 500 a închis anul 2013 cu o creştere de 29,6%, iar indicele german DAX a câştigat 25,5%.
 
De departe cele mai profitabile acţiuni străine de la BVB au fost anul trecut titlurile reţelei de socializare Facebook (FB), care şi-au dublat preţul în lei. Facebook a fost una dintre acţiunile-vedetă pe bursele americane în 2013, datorită interesului în creştere al investitorilor pentru companiile din sectorul online. Titlurile companiei de social media au debutat în forţă şi în 2014, având deja o creştere de 8,5%, în lei, după primele şapte şedinţe de tranzacţionare din acest an.
 
Investitorii trebuie să fie însă prudenţi după aceste creşteri spectaculoase, deoarece pot apărea şi corecţii semnificative în cazul apariţiei unor ştiri negative. În prezent, Facebook are o capitalizare de 136 mld. dolari pe bursa americană, la un profit net de 1,04 mld. dolari în ultimele patru trimestre raportate (PER de 130). Veniturile com­paniei în ultimele patru trimestre totalizează 6,87 mld. dolari.
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro