Bănci și Asigurări

Inflaţia scade mai mult decât aşteptările. Va scădea BNR dobânda? Ce spun analiştii de la BCR şi ING

Inflaţia scade mai mult decât aşteptările. Va scădea...

Autor: Răzvan Botea

13.06.2024, 09:00 460


Părerile analiştilor financiari din piaţă sunt însă divergente BCR: „Surpriza inflaţiei din luna mai consolidează opinia noastră privind prima reducere a ratei BNR în iulie cu 25 puncte“ ING: „Este nevoie de mai multe progrese în ceea ce priveşte inflaţia din sectorul serviciilor din România pentru ca BNR să reducă dobânda în mod încrezător.“

Scăderea inflaţiei din mai 2024 la 5,1% a surprins atât aşteptările analiştilor financiari, cât şi prognoza Băncii Naţionale a României, care vedea, în T2/2024, o inflaţie de 6%. În aprilie a fost de 5,9%, iar în mai inflaţia a coborât la 5,1%, în vreme ce media analiştilor financiari înscrişi în platforma Bloomberg era de 5,6%, iar BCR avea o prognoză de 5,5%.

Şi cu o inflaţie în linie cu aşteptările, cei mai mulţti analişti financiari se aşteptau ca banca centrală să reducă deja la şedinţa din luna mai dobânda cheie şi să dea astfel un semnal în piaţă că dobânzile la credite încep să coboare sub 6%. Nu toţi economiştii sunt însă de părere că este cazul reducerii de dobânzi, având în vedere datele economice. Spre exemplu, Florian Libocor, economistul şef al BRD România, a spus, la ZF Live, că nu crede că BNR va scădea dobânda cheie până spre finalul anului. În aceeaşi vreme, economiştii Fed, banca centrală a SUA, nu se grăbesc să reducă dobânda de referinţă, deşi SUA au o inflaţie de 3,3%. Pe de altă parte, Banca Centrală Europeană (BCE), a redus deja dobânzile şi facilitatea la depozite a ajuns la 3,75%, de la 4%. Rămân întrebările: ce va face BNR la şedinţa de politică monetară de la începutul lui iulie şi cum vor evolua inflaţia şi economia până la finalul trimestrului al doilea din 2024?

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro