Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile producătorului de inputuri Norofert scad după publicarea rezultatelor financiare la T1/2024: profit net de 77.400 de lei, în scădere cu 95,3%, la afaceri de 11,6 mil. lei, minus 7%

Acţiunile producătorului de inputuri Norofert scad...

Autor: Tibi Oprea

30.05.2024, 17:06 296

Norofert (simbol bursier NRF), unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, a anunţat pentru primul trimestru din 2024 un profit net consolidat de 77.400 de lei, în scădere cu 95,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, la afaceri de 11,6 mil. lei, minus 7%, potrivit situaţiilor financiare în format IFRS publicate la Bursa de Valori Bucureşti.

În urma publicării raportului trimestrial, acţiunile NRF au scăzut în timpul şedinţei de joi, 30 mai, cu până la 5,5%, scăderea ajungând la 3,6% la ora redactării acestei ştiri. Compania menţionează că a continuat să îşi concentreze eforturile asupra investiţiilor în eficientizarea operaţiunilor şi menţinerii solidităţii financiare într-un mediu volatil pentru agricultură.

„Rezultatele financiare pentru primele trei luni ale anului 2024 reflectă angajamentul nostru de a îmbunătăţi performanţele operaţionale şi de a creşte eficienţa, chiar într-un context economic provocator. Menţinem o abordare prudentă, conştienţi de volatilitatea persistentă din piaţa agricolă. Investiţiile în laboratorul de cercetare, sistemul de irigaţii şi lansarea producţiei pe piaţa din SUA vor consolida marjele în viitor. În luna martie, am marcat patru ani de la listarea la BVB, în piaţa AeRO, şi am anunţat o nouă etapă investiţională: deschiderea unei linii de producţie de inputuri în Watertown, Dakota de Sud”, spune Vlad Popescu, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Norofert.

Soldul activelor imobilizate ale grupului a crescut cu aproape 11%, până la 25 de milioane de lei. Creanţele au scăzut cu 38,5%, până la 31,5 milioane de lei, în linie cu cifra de afaceri, precum şi datorită unui grad bun de încasare.

Datoriile totale în valoare de 53,5 milioane de lei au înregistrat o scădere de aproape 15% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, ca urmare a rambursării anticipate a unor facilităţi de credite bancare anul trecut.

Veniturile totale ale grupului au atins suma de 12,9 milioane de lei, în scădere cu 11% faţă de perioada similară din anul trecut, susţinute de activitatea de producţie şi comercializare de inputuri. „Volatilitatea accentuată a pieţei cerealelor în 2023 a prezentat un risc pe care Norofert l-a gestionat cu prudenţă.”

La nivel de grup, cheltuielile operaţionale au crescut cu 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la aproape 12 milioane de lei, influenţate în principal de creşterea cheltuielilor cu materiale şi a celor cu personalul (Ă20%).

Alte informaţii din raportul financiar:

În România: În trimestrul 1 din 2024, compania a anunţat finalizarea primei etape a laboratorului de cercetare de la Filipeştii de Pădure şi a contractat un credit de 4,1 milioane lei, prin programul IMM INVEST Plus, pentru achiziţionarea de sisteme şi echipamente de irigare cu sistem de pivoţi. Banii vor fi utilizaţi pentru finalizarea sistemului de irigaţii pe 340 de hectare din cele 1.000 ha operate în regim ecologic la Ferma Zimnicea. Valoarea totală a proiectului de investiţii este de aproximativ 4,9 milioane de lei din care contribuţia din surse proprii a companiei va fi de 15%.

În SUA: Compania a inaugurat o linie de producţie a inputurilor pe piaţa din SUA, în oraşul Watertown, Dakota de Sud, una dintre cele mai importante zone agricole din SUA. Producţia se va concentra pe gama de sănătate a solului şi nutriţie foliară, similară cu cea din România, urmând a se utiliza bacterii produse în laboratorul din Filipeştii de Pădure. Investiţia în asamblarea liniei de producţie de inputuri de 250 mii euro s-a derulat prin intermediul companiei Norofert AG, companie înfiinţată în parteneriat cu Gary Lamb, antreprenor cu o experienţă de peste 30 de ani în agribusiness-ul din Midwest, SUA.

Rezultatele consolidate ale grupului includ atât performanţele companiei mamă, Norofert S.A., cât şi ale filialei Agroprod CEV S.R.L., deţinută în proporţie de 100%. Agroprod CEV cultivă în regim ecologic un teren agricol de 1.000 de hectare în Zimnicea, judeţul Teleorman.

Norofert are 71,8 mil. lei capitalizare, cei mai mari acţionari fiind Vlad Popescu (36,1%), Ileana Popescu (14,8%) şi Marius Alexe (12,3%). Acţiunile NRF înregistrează o scădere de 11% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 4,5 mil. lei, arată datele BVB.