Burse - Fonduri mutuale

Bursă. 2023 cu pierderi de 7,5 mil. lei şi capitaluri proprii negative de 8,3 mil. lei pentru Alser Forest, companie cu obligaţiuni listate la BVB şi care în aprilie a intrat în insolvenţă: Aşteptările pentru 2024 sunt sumbre

Bursă. 2023 cu pierderi de 7,5 mil. lei şi capitaluri...

Autor: Tibi Oprea

22.05.2024, 07:36 1517

Compania din industria forestieră Alser Forest, aflată în insolvenţă şi cu obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, a încheiat anul 2023 cu o pierdere netă de 7,5 mil. lei, comparativ cu un profit net de 1,9 mil. lei în 2022, la o cifră de afaceri de 27,2 mil. lei, cu 21,7% mai mică, arată datele din raportul financiar aferent anului 2023 publicat la BVB. 

„Anul 2023 a fost un an de criză majoră în sectorul forestier din România, fiind cea mai gravă criză din acest sector din ultimi 20 de ani. De asemenea, şi în primul semestru din anul 2024 s-a adâncit mai mult criza, apărând blocaje la toate nivelurile. Astfel, aşteptările la anul 2024 sunt sumbre, mai ales după primul semestru din acest an care nu a adus nimic pozitiv în sectorul forestier român”, scrie compania în raportul financiar anual. În raport se mai menţionează că Alser Forest a intrat în insolvenţă în data de 25 aprilie 2024 ca urmare a incapacităţii de plată a creditorilor. 

Compania este expusă riscului de credit, deoarece livrează marfa cu plata la termen de 30-60 de zile, iar clienţii plătesc la peste 6-9 luni. Compania anunţă că a început activitatea juridică de colectare de creanţe, având peste 62 de procese în instanţă pentru încasarea facturilor restante de la rău platnici.

„Gradul mare de îndatorare pe care compania l-a avut începând cu 2021, prin accesarea de linii de credit la 3 bănci, precum şi emisiunea de obligaţiuni, toate scadente în perioada 2023-2024, adică în anii de criză majoră în sectorul forestier, a determinat incapacitatea de plată a companiei. În perioada 2023-2024, capacitatea de a genera profit pentru compania Alser Forest, precum şi recuperarea creanţelor de la clienţi, a fost una foarte dificilă”, explică Alser Forest. Datoriile totale ale companiei se ridicau la 17,9 mil. lei la finele anului trecut, în scădere cu 27% faţă de 2022, în timp ce capitalurile proprii erau negative, de 8,3 mil. lei, de la un nivel pozitiv de 2,4 mil. lei în 2022.

„Se observă că datoriile de sub 1 an au scăzut la nivelul de 41% faţă de anul precedent, adică cu 5,24 milioane Ron, ce provine din închiderea liniilor de credit scadente precum şi plata furnizorilor de marfă care au devenit agresivi şi nu ne mai livrau marfă fără plata în avans, datorită fricii de criză şi de neplată”, apare scris în raportul anual.

Alser Forest a fost înfiinţată în 2008, fiind unul dintre jucătorii din segmentul de vânzare de transportoare şi utilaje forestiere de import. În aprilie 2021 compania a încheiat un plasament privat de obligaţiuni în valoare de 1,5 mil. euro, la o rată a dobânzii de 8% pe an, plătibilă semestrial, cu scadenţa în 30 aprilie 2024.

În cadrul ofertei au subscris 64 de investitori, iar fondurile atrase urmau a fi folosite în investiţii pentru consolidarea afacerii, conform Memorandumului. Listarea bondurilor a fost realizată cu sprijinul Intercapital Invest pe 30 iunie 2021. În apropierea datei scadente, compania a anunţat că nu poate plăti principalul şi nici cuponul şi a intrat în procedura insolvenţei.

„Anul 2024 arată un an de reconstrucţie pentru companie, intrată în insolvenţă în luna aprilie, îşi va face un plan de reorganizare şi sperând să înceapă o creştere a activităţii economice şi de vânzare marfă şi utilaje. Soluţia este doar prin creştere economică şi vânzare de marfă şi utilaje care să genereze profit pentru a putea achita datoriile la creditori”, notează compania în raportul anual.

Alser Forest SA este controlată în proporţie de 80% de Albert şerban, în timp ce Alser Force SRL deţine 20% din acţiuni. şerban este director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. De asemenea, este administrator şi asociat în două firme din Finlanda, Porini Log OY şi Alser Forest OY şi momentan este administrator şi asociat în Ocolul Silvic Codrii Verzi SRL.

În raportul la S1/2023, acesta apărea asociat şi în Dia Skogen SRL (devenită ulterior Alser Capital SRL) şi Anapurna Capital SRL, firme pe care le-a integrat în structura de acţionariat în 2021. ZF a analizat situaţiile financiare ale firmelor româneşti menţionate şi toate au legătură cu Albert şerban. De asemenea, toate au înregistrat profituri în ultimii ani.

ZF a încercat să obţină clarificări de la Albert şerban, însă acesta nu a putut fi contactat. Astfel, Alser Force, firmă înfiinţată în 2023 care se ocupă cu plasarea si închirierea forţei de muncă în companii de profil din sectorul industriei forestiere şi controlată integral de Florin-Codruţ Ungureanu, a raportat profit net de 2,2 mil. lei în primul an. Ocolul Silvic Codrii Verzi, firmă controlată în proporţie de 80% de Albert şerban care administrează păduri şi prestează servicii în judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Vâlcea, a avut profit de 42.000 de lei în 2023. Alser Capital, firmă de comerţ cu ridicata deţinută în proporţie de 90,9% de Albert şerban şi în proporţie de 9,1% de Anapurna Capital, a avut 2,5 mil. lei profit anul trecut.

În fine, Anapurna Capital, companie de dezvoltare (promovare) imobiliară deţinută integral de Albert şerban, a raportat profit de 1,9 mil. lei în 2022, ultimele date disponibile.