Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria au semnat un memorandum privind înfiinţarea societăţii de tip Joint Venture în România pentru implementarea proiectului Green Energy Corridor. Transelectrica a fost desemnată la nivelul României

Bursă. Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria au...

Autor: Tibi Oprea

27.05.2024, 18:08 660

Operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica (simbol bursier TEL) a anunţat luni la Bursa de Valori Bucureşti că, în aplicarea acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării şi Transportului Energiei Verzi – Proiectul „Green Energy Corridor”, a semnat un Memorandum de Înţelegere pentru înfiinţarea unei societăţi de tip Joint Venture cu sediul în România.

În memorandumul semnat pe 27 mai, Transelectrica şi celelalte părţi relevante desemnate la nivelul fiecărui stat, respectiv AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem şi MVM Zrt., au convenit să depună eforturile necesare pentru a întreprinde demersurile privind înfiinţarea societăţii.

AzerEnerji JSC este cel mai mare producător de energie electrică din Republica Azerbaijan, Georgian State Electrosystem este unicul operator al sistemului de transport al energiei electrice din Georgia, iar MVM Zrt. este un grup din energie cu varii active controlat de statul ungar.

„Memorandumul semnat la Bucureşti între CNTEE „Transelectrica” SA, AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem şi MVM Zrt., pune bazele cadrului general de înţelegere a celor patru părţi relevante cu privire la iniţierea procedurilor de înfiinţare a societăţii de tip Joint Venture, cu condiţia obţinerii acordurilor statutare prealabile incidente fiecărei companii în parte. În sensul acesta, Compania subsecvent stabilirii informaţiei adecvate complete având ca obiect noua societate de tip Joint Venture, urmează să convoace Adunarea generală a acţionarilor pentru obţinerea aprobării participării la capitalul social al acesteia”, notează Transelectrica.

Green Energy Corridor este un proiect ambiţios convenit de guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României şi Ungariei, cu susţinerea Comisiei Europene, care va integra capacitatea regională de energie şi va furniza energie electrică la preţuri competitive din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele actuale de tranziţie energetică la nivelul Uniunii Europene.

„Transelectrica, desemnată de Guvernul României în calitate de parte relevantă în acest proiect, colaborează îndeaproape cu celelalte părţi relevante din statele partenere în vederea atingerii obiectivului acestui proiect extrem de complex, respectiv evaluarea potenţialului de producere şi schimburi de energie curată în zona Caucaz/Europa şi proiectarea infrastructurii aferente luând în considerare aspectele tehnice, economice şi de reglementare”, adaugă societatea.

Transelectrica are 2,3 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 58,7% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului. Acţiunile TEL înregistrează o creştere de 7,3% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 66,5 mil. lei, arată datele BVB.

În primul trimestru din 2024, compania a raportat un profit net de 103 mil. lei, în creştere cu 29% faţă de perioada similară din 2023, în timp ce veniturile operaţionale au ajuns la 532 mil. lei, plus 7% de la an la an.