Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Cât a câştigat consorţiul de listare al Premier Energy: brokerii au luat 18,6 mil. lei, iar ceilalţi consultanţi au primit 28,4 mil. lei

Bursă. Cât a câştigat consorţiul de listare al...

Autor: Tibi Oprea

20.05.2024, 17:07 4325

Consorţiul de listare al furnizorului şi distribuitorului de energie electrică şi gaze naturale Premier Energy a primit 47 de milioane de lei în urma încheierii ofertei de 700 mil. lei, din care emitentului îi revin aproximativ 33 mil. lei, potrivit informaţiilor publicate la Bursa de Valori Bucureşti de Wood & Company Financial Services.

„Ofertantii, reprezentati de Premier Energy Plc si de Emma Alpha Holding Ltd, au suportat onorarii juridice si contabile, costuri de listare, comisioane ale Sindicatului de intermediere si alte costuri de emitere si de consultanta de aproximativ 47 milioane RON, din care Emitentului ii revin aproximativ 33 milioane RON”, se arată în raport.

Cheltuielile totale suportate de către Premier Energy Plc şi de către Emma Alpha Holding Ltd se vor determina ulterior în baza facturilor emise în baza prevederilor contractuale, după finalul perioadei de stabilizare, putând fi semnificativ diferite de sumele bugetate.

Wood mai anunţă că brokerilor le-ar reveni 18,6 mil. lei. Citigroup, UniCredit Bank (Sucursala Milano) şi Wood & Company au acţionat în calitate de coordonatori globali comuni în legătură cu oferta. Alpha Bank România S.A. şi BT Capital Partners S.A. au fost deţinători comuni ai Registrului de Subscrieri.

„Comisioane încasate de Sindicatul de intermediere: la data decontarii ofertei, au fost reţinute comisioane de intermediere de 18,6 milioane RON din valoarea ofertei. Restul comisioanelor se vor factura şi achita ulterior în baza facturilor emise de către sindicatul de intermediere conform prevederilor contractuale”, scrie Wood.

Suma totala estimată a fi încasată de ofertant după plata tuturor cheltuielilor este de circa 648 mil. lei, incluzând opţiunea de supra-alocare. Procentul reprezentat din suma estimată a fi obţinută este de circa 93%. În particular, circa 451 mil. lei vor fi încasaţi de către Premier Energy Plc şi circa 198 mil. lei vor fi încasaţi de către Emma Alpha Holding Ltd, incluzând opţiunea de supra-alocare.

EMMA Holding îl are ca principal investitor şi acţionar pe miliardarul ceh Jiri Smejc, CEO-ul PPF, cel mai mare fond de investiţii din regiune, care, printre alte active, deţine şi PRO TV în România.

Cehii de la Premier Energy (simbol bursier PE) au atras 700 mil. lei într-o săptămână de la investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti într-o ofertă de listare prin care au vândut 36 milioane de acţiuni (inclusiv cu opţiunea de supra-alocare de 4,7 mil. acţiuni). Nu au fost realocări între tranşe şi nici suplimentări ale ofertei (numărul de acţiuni vândute se putea majora cu până la 20% într-un scenariu intitulat de companie “scenariul tranzacţiilor suplimentare”).

Indicele de alocare în cadrul ofertei de listare pentru o companie care se pregăteşte să se listeze la un multiplu P/E (price earning ratio – n. red.) de circa 6 ori profitul net este de 0,125, ceea ce înseamnă că la 1.000 de acţiuni subscrise un investitor primeşte într-un final 125 de acţiuni şi restul banilor înapoi în conturi.

Un număr de 25 mil. acţiuni au fost emise prin majorare de capital, prin fonduri care rămân în companie, respectiv 488 mil. lei, potrivit calculelor ZF care au ţinut cont de preţul final de 19,5 lei pe acţiune. Pentru cei care au subscris cu discount de 5% preţul este de 18,53 lei pe acţiune.

Din totalul de 35.937.859 Acţiuni Oferite, un număr de 28.750.287 acţiuni au fost alocate Tranşei Investitorilor Instituţionali (reprezentând 80% din Acţiunile Oferite) şi 7.187.572 de acţiuni au fost alocate Tranşei Investitorilor de Retail (reprezentând 20% din Acţiunile Oferite). Free float-ul este de circa 29%.