Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Hidroelectrica vrea asistenţă juridică pentru constituirea parteneriatului de tip joint-venture cu arabii de la Masdar pentru proiecte verzi de 2.000 MW

Bursă. Hidroelectrica vrea asistenţă juridică pentru...

Autor: Tibi Oprea

27.05.2024, 18:37 2128

Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cel mai mare producător de energie din România, a convocat acţionarii în data de 28 iunie pentru a aproba, printre altele, achiziţionarea de servicii juridice pentru înfiinţarea unui parteneriat de tip joint-venture cu arabii de la Masdar.

„Aprobarea achiziţionarii de către S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. de servicii de asistenţă juridică în relatia cu Masdar Europe Holding RSC Limited pentru constituirea unui parteneriat de tip jointventure, pentru înfiinţarea unei societăţi noi şi/sau asocierea în companii de proiect, care să dezvolte/achiziţioneze proiecte sau capacităţi de producţie din surse regenerabile, inclusiv servicii de asistenţă juridică pentru Hidroelectrica, în calitatea sa de acţionar  în cadrul parteneriatului joint-venture constituit şi pentru proiectele dezvoltate/achiziţionate”, se arată în convocator.

Potrivit informaţiilor publicate pe contul de LinkedIn al grupului Masdar, din Emiratele Arabe Unite, portofoliul de proiecte care ar putea fi dezvoltat alături de Hidroelectrica este de circa 2.000 MW, acesta vizând proiecte eoliene offshore şi parcuri solare flotante. Cu această capacitate, dacă se va realiza, investiţiile vor depăşi pragul de 2 miliarde de euro, acesta fiind unul dintre cele mai mari şi complexe portofolii de proiecte verzi aflate în dezvoltare.

La finalul lunii trecute, Hidroelectrica a semnat un acord de joint venture cu compania Masdar din Emiratele Arabe Unite pentru realizarea de parcuri eoliene off-shore şi parcuri solare flotante în România, la acel moment dimensiunea portofoliului nefiind dezvăluită. Semnarea acordului a avut loc în Abu Dhabi, în prezenţa preşedintelui României Klaus Iohannis, a ministrului energiei Virgil Popescu şi a omologului său din UAE, alături de numeroşi înalţi oficiali din ambele state.

Pe ordinea de zi a acţionarilor se mai află puncta referitoare la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2024, aprobarea unor documentaţii pentru obţinerea dreptului de proprietate asupra unor terenuri, aprobarea noilor indicatori tehnico-economici ai  obiectivului de investiţii „Retehnologizare AHE Vidraru”, aprobarea noilor indicatori tehnico-economici rezultaţi în urma actualizării Studiului de fezabilitate pentru  obiectivul de investiţii „Retehnologizare CHE Mărişelu – echipamente şi parte de construcţii” şi informare cu privire la sponsorizarile efectuate de societate în 2023.

Masdar este unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel global, cu proiecte realizate în 40 de ţări şi cu o experienţă de 16 ani în dezvoltarea şi construcţia de capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, şi are un portofoliu de 23 GW instalaţi. Din 2006, Masdar a investit în principal în proiecte de energie solară şi eoliană, valoarea combinată a aces­tora ridicându-se la peste 30 de miliarde de dolari.

De partea cealaltă, Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România şi cea mai aşteptată listare la Bursa de Valori Bucureşti. Compania de stat a încheiat anul 2023 cu un profit net istoric de 6,3 mld. lei în 2023, în urcare cu 42% faţă de 2022. Marja netă a profitului a fost de 52%, iar marja EBITDA a fost de 65%.

Hidroelectrica are 61,7 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 80% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile H2O se tranzacţionează în urcare cu 7,2% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 1,4 mld. lei, arată datele BVB.

De partea Masdar, în decembrie 2022, Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) şi Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), s-au alăturat Mubadala Investment Company (Mubadala) în calitate de acţionari ai grupul emiratez. Fondul Mubadala este la rândul său al doilea cel mai mare acţionar al OMV, compania care deţine OMV Petrom.