Burse - Fonduri mutuale

Cum au început anul cele mai puternice acţiuni de pe bursă

Cum au început anul cele mai puternice acţiuni de pe...

Autor: Andrei Chirileasa

20.01.2014, 00:05 663
Investitorii au nevoie de noi argumente pentru a in­ves­ti în acţiunile companiilor mari de pe bursă, după creşterile con­sistente din a doua jumătate a anului trecut, când indicele BET a crescut cu 25%.
 
De la începutul anului, indicele BET are un avans de doar 1%, iar cinci dintre cele zece acţiuni din componenţa in­d­icelui sunt pe minus. Evoluţia slabă a principalelor companii co­tate ar putea continua până la publicarea rezultatelor financiare preliminare pe 2013 sau până la apariţia unor ştiri noi, punctuale, care să susţină noi creşteri.
 
Titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au fost vedetele anului trecut pe bursă, cu o creştere de peste 50%, au redus turaţia şi au o scădere de 1,4% de la începutul anului. În ciuda creşterii puternice din ultimul an, titlurile FP se tranzacţionează în continuare la un discount de circa 33% faţă de activul net, astfel că ar mai fi loc de creştere. Pentru asta, investitorii aşteaptă însă noi decizii ale adminis­tra­to­ru­lui, cum ar fi noi programe de răscumpărare sau altfel de distribuiri de cash către acţionari. În februarie, acţionarii FP vor decide în privinţa reducerii capitalului social.
 
Titlurile Romgaz (SNG) şi Nuclearelectrica (SNN), companiile de stat care au debutat anul trecut pe bursă, au şi ele scăderi de 0,6%, respectiv 4,4%, în condiţiile în care investitorii aşteaptă să vadă rezultatele financiare pe 2013 pentru a-şi putea face o idee asupra dividendelor pe care le vor încasa. Acţiunile Transelectrica (TEL) au început anul cu o scădere de 1,5%, deşi compania a primit de la 1 ianuarie o nouă creştere a tarifului de transport al energiei electrice.
 
 
Şi titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) sunt pe minus în 2014, în ciuda creşterii de 3,1% din şedinţa de vineri. Pentru evoluţia acţiunilor BVB este esenţial ca privatizările statului să continue anul acesta conform programului. Ridicarea pragului de deţinere de la 5% ar putea determina, de asemenea, consolidarea acţionariatului BVB.
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro