Business Hi-Tech

Cum a fost anul 2023 pentru giganţii din telecom: Doar Orange România şi Digi au avut profit, dar în scădere cu peste 50%; Vodafone a avut cea mai mare creştere a afacerilor şi a bătut Digi, revenind pe locul 2 pe piaţă; toţi operatorii au dat oameni afară

Autor: Adrian Seceleanu

05.06.2024, 12:00 4338

Datoriile totale ale celor patru companii se ridicau la finele anului la 22 mld. lei, mai mari cu 8% faţă de anul anterior.

Orange, Vodafone, Digi şi Telekom Romania Mobile (TKRM), cei patru jucători care domină piaţa locală de comunicaţii, au avut în 2023 afaceri cumulate de 20,1 mld. lei, în creştere cu 3,5% faţă de anul anterior, cu un profit net de 116 mil. lei, mai mic cu 89% faţă de anul anterior, în timp ce datoriile totale au urcat cu 8% la 20 mld. lei iar numărul mediu de angajaţi a scăzut cu peste 1.300 de persoane la 18.085, arată datele din bilanţurile companiilor, care au devenit disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Stagnarea veniturilor combinată cu reducerea câştigurilor sau raportarea de pierderi nete reprezintă o veste proastă pentru piaţă, comenta situaţia recent, într-un interviu pentru ZF, Julien Ducarroz, CEO al Orange România. „În primul rând, văd că piaţa stagnează din punct de vedere valoric, iar când mă uit la profitul raportat de fiecare companie de telecom la Ministerul finanţelor, valoarea acestuia este în scădere. Pentru mine, acest lucru nu este un semn bun pentru că suntem o industrie care ar trebui să raporteze creşteri pentru a continua investiţiile, deoarece cerinţele noastre de investiţii sunt din ce în ce mai ridicate. Deci, aceasta este pe imaginea de ansamblu. Aceasta este o constrângere şi aş spune că nu o privesc cu entuziasm“, a spus Ducarroz.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro