Business Hi-Tech

Gigantul american Adobe este în continuare pe creştere în România: afacerile au ajuns la 444 mil. lei, iar profitul net la 31 mil. lei în 2023

Gigantul american Adobe este în continuare pe creştere...

Autor: Ioana Nita

03.07.2024, 12:00 51

Adobe Systems România, subsidiara locală a gigantului american cu acelaşi nume, unul dintre cei mai mari producători de software din lume, cunoscut în special pentru aplicaţiile sale de editare foto (Photoshop, Lightroom) şi video (Premiere Pro), a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 444 milioane de lei (89 milioane de euro), în creştere cu 18% comparativ cu 2022, conform datelor raportate la Ministerul de Finanţe.

Din punctul de vedere al profitabilităţii, compania a reuşit să aibă o performanţă şi mai bună, profitul net majorându-se cu 39% în 2023, la aproape 31 milioane de lei (6,2 milioane de euro). În ultimii 15 ani, businessul Adobe din România a crescut an de an, cu excepţia anului 2014, când cifra de afaceri a înregistrat o scădere uşoară de aproximativ 1% comparativ cu 2013.

Gigantul american a intrat pe piaţa locală după ce a achiziţionat firma românească Interakt Online în urmă cu peste 20 de ani, în prezent Adobe Systems România fiind cel mai mare centru de cercetare-dezvoltare (research & development - R&D) al gigantului american din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa).

Echipa locală Adobe a crescut constant în ultimii ani, anul trecut compania având în medie 1.074 de angajaţi în România, în creştere cu 14% faţă de 2022. Angajaţii Adobe din România sunt specializaţi în dezvoltarea diferitelor soluţii de cloud computing, big data şi design grafic. Subsidiara locală Adobe este recunoscută ca unul dintre cei mai doriţi angajatori din piata IT din România, care aduce şi promovează un standard ridicat de well-being pentru angajaţi şi un pachet de beneficii financiare şi non-financiare superior.