Business Hi-Tech

Apple şi Samsung întrec Nokia la smartphone-uri

Apple şi Samsung întrec Nokia la smartphone-uri

Apple şi Samsung întrec Nokia la smartphone-uri

Autor: Ştefan Vrabie

01.08.2011, 00:03 234

Apple, cea mai mare companie de tehnologie din lume, este acumşi cel mai mare furnizor de smartphone-uri de pe tot globul,potrivit mai multor rapoarte de piaţă pentru al doilea trimestrurealizare de firmele de cercetare IDC şi Strategy Analytics, scriecotidianul american The New York Times.

Compania americană a vândut 20,3 mil. iPhone-uri în al doileatrimestru, depă­şind Nokia şi plasân­du-se pe primul loc în piaţasmartphone-urilor la nivel mondial cu o cotă de piaţă de 18,5%. ŞiSamsung a depăşit Nokia cu 19,2 milioane de smartphone-uri vânduteşi înregistrând o cotă de piaţă de 17,5% în comparaţie cu companiafinlandeză care are doar o cotă de 15,2%.

Ca şi cum locul întâi de pe piaţa smartphone-urilor nu ar fide-ajuns, producătorul telefoanelor iPhone are cea mai profitabilăafacere din acest domeniu. Potrivit unei diagrame publicate deBusiness Insider, Apple a reuşit să strângă două treimi din toateprofiturile sectorului de telefonie mobilă în ultimul trimestru,ceea ce înseamnă că Apple a câştigat de două ori mai mult decâtSamsung, Research in Motion şi HTC la un loc.

Piaţa globală de telefoane mobile a crescut cu 11,3%în al doilea trimestru, mai puţin decât previziunile anterioare aleIDC de 13,3% şi cu 7,5% mai puţin decât în primul trimestru din2011. Cu toate acestea, creşterea de două cifre într-o industrie acărei valoare este estimată la 1.200 de miliarde de dolari şi carereprezintă aproape 2% din produsul intern brut la nivel mondialeste impresionantă, chiar dacă aceasta a încetinit în trimestrulrecent.

"O creştere de două cifre de la an la an pentru piaţa globalăeste o mărturie a puterii pe care o are piaţa globală desmartphone-uri", a declarat Ramon Llamas, cercetător la IDC.

Smartphone-ul iPhone şi tableta iPad reprezintă acum 70% dinveniturile Apple, potrivit calculelor Strategy Analitycs.

Pe de altă parte, Samsung continuă ascensiunea ca unul dintrecei mai importanţi concurenţi de pe piaţa smartphone-urilor cuajutorul sistemului de operare Android de la Google. Seria Galaxy afost foarte bine primită pe tot globul. Generaţia a doua Galaxy SII s-a vândut într-un număr de 5 milioane de unităţi, chiar dacă nua fost lansat până acum în Statele Unite.