Business Internaţional

Ungaria, Polonia şi Cehia au toate producători locali de drone militare cu care vor să atace sau atacă deja pieţele internaţionale

Cel mai faimos producător de drone din Cehia este Primoco UAV. Compania este listată pe bursa de la Praga deţine propriul aeroport şi produce şi versiuni de uz militar. Războiul din Ucraina i-a adus profituri record şi explozia valorii acţiunilor pe bursă. Pentru anii viitori, Primoco intenţionează să investească într-o nouă fabrică, ultramodernă, în Cehia, în extinderea producţiei în străinătate şi să colaboreze cu uriaşul aeronautic european Airbus.

Cel mai faimos producător de drone din Cehia este Primoco UAV. Compania este listată pe bursa de la Praga deţine propriul aeroport şi produce şi versiuni de uz militar. Războiul din Ucraina i-a adus profituri record şi explozia valorii acţiunilor pe bursă. Pentru anii viitori, Primoco intenţionează să investească într-o nouă fabrică, ultramodernă, în Cehia, în extinderea producţiei în străinătate şi să colaboreze cu uriaşul aeronautic european Airbus.

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2024, 12:35 247

Polonia, Finlanda, Nor­vegia şi ţările baltice vor să creeze un „scut de dro­ne“, un proiect de apă­rare a graniţelor contra „ţărilor neprietenoase“ şi de combatere a contrabandei în care sunt folosite drone, sisteme anti-dronă şi alte tehnologii.

Aparatele zburătoare fără pilot autonome sau ghidate de la distanţă sunt folosite la scară din ce în ce mai mare în războiul din Ucraina, unde se văd tendinţele războaielor viito­rului. Polonia are experienţă nu doar cu folosirea dronelor (UAV), fiind prima ţară din NATO care şi-a dotat armata cu celebrele aparate turceşti Bayraktar, şi aceasta înainte ca Rusia să invadeze pentru a doua oară Ucraina, ci şi în fabricarea lor.

Această ţară are chiar şi o Ca­me­ră Poloneză a Dronelor, o orga­ni­zaţie care reuneşte fabricanţi, ope­ratori, furnizori de tehnologie şi chiar producători de sisteme anti-dronă locali. Ungaria vrea şi ea să-şi dezvolte o industrie a UAV şi face paşi mari în această direcţie. Şi Cehia este prezentă în sector, unde are succes comercial.

Anul trecut, guvernul ungar a semnat un acord pentru producerea de drone militare în cooperare cu companii din Germania şi Israel ca parte a eforturilor de a moderniza armata ţării şi de a dezvolta indus­tria de apărare. Când a făcut anun­ţul, premierul Viktor Orban l-a numit pe partenerul israelian, UVision dar nu a spus nimic despre cel german.

Însă a precizat că „dacă aş auzi despre o ţară că produce şi dezvoltă tehnologie militară alături de ger­mani şi israelieni, m-aş gândi de două ori înainte să o supăr, iar asta este o veste bună pentru fiecare ungur“.

El a făcut aceste afirmaţii la ceremonia de inaugurare a unei fabrici de blindate a grupului german Rheinmetall. Acesta produce şi drone, iar Ungaria a cumpărat anterior mai multe astfel de aparate de război, fabricate de  Rheinmetall în parteneriat cu compania israeliană UVision Air. Însă Ungaria îşi dezvoltă propria tehnologie pentru UAV de uz militar. Un rezultat notabil este sistemul ProTAR, produs de compania maghiară Rotors & Cams şi care constă dintr-o dronă cu motor cu reacţie, o platformă de lansare şi o staţie de control la sol. Aparatul de zbor are 68 de kilograme, poate atinge viteze de 500 de km/h în zbor în formaţie, are o autonomie de 60 de minute şi o limită a altitudinii de zbor de 6.000 de metri.

Platforma de lansare este şi ea dezvoltată în Ungaria. UAV maghiară poate avea roluri în apărarea antiaeriană şi în exerciţiile de apărare antiaeriană, iar din comentariile oficialilor reiese că ar putea fi lansată şi pe piaţa internaţională. Rotors & Cams este o subsidiară a  4iG Group, companie controlată de apropiaţi ai partidului de guvernământ şi care a crescut ajutată de contracte cu guvernul şi credite ieftine dintr-o firmă obscură de IT într-un conglomerat din telecomunicaţii şi industria aerospaţială şi de apărare. 4iG dezvoltă şi tehnologie anti-dronă. Polonia a primit în luna mai ultima dronă TB2 de la Baykar în virtutea unui contract semnat cu turcii în 2021.

A doua invazie rusă a Ucrainei a început în 2022. Între timp, compania privată poloneză de electronice şi aeronautică WB Group a produs Warmate 20, o dronă militară cu rază lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri. Specificaţiile exacte sunt încă secrete. În familia Warmate, apărută deja din 2016, intră şi drone inteligente, care pot naviga în absenţa semnalului GPS şi îşi pot atinge ţinta chiar dacă legătură cu operatorul este întreruptă. O astfel de dronă, Warmate 3, este folosită de armata ucraineană. De altfel, WB Group colaborează de mulţi ani cu armata Ucrainei.

Liderii militari polonezi insistă pe „dronizarea“ tuturor forţelor armate. La acest efort este aşteptat să participe şi colosul de stat din industria apărării PGZ, care din 2018 are un contract pentru fabricarea şi furnizarea de UAV de recunoaştere şi de rază mică de acţiune Orlik. Contractul a avut însă probleme mari. Polonia are şi producători mai mici de drone, de uz militar şi civil, pe segmentul civil şi Ungaria având mai mulţi jucător. Polonia, ca şi Ungaria, are şi fabricanţi de sisteme de apărare anti-dronă. Unul din ei este Advanced Protection Systems, care-şi vinde produse armatei poloneze şi către 22 de ţări, inclusiv din Africa şi Asia, după cum se laudă reprezentanţii companiei. În Cehia, o ţară cu tradiţie veche în industria apărării, drone produce compania UAC, un parteneriat ucraineano-ceh.

Printre produsele livrate de uzina cehă sunt UAV Leleka (barză). Tehnologia vine din Ucraina, iar companii cehe sunt furnizori de componente. Cehia are şi producători locali. Cel mai celebru este Primoco UAV, care a lansat primul aparat de zbor fără pilot, unul de mărime medie, în 2015. O dronă Primoco, modelul One, a stabilit în 2020 recordul pentru cel mai lung zbor civil din lume pentru o UAV.  Compania, listată pe bursa de la Praga şi care deţine propriul aeroport, produce şi versiuni de uz militar. Războiul din Ucraina i-a adus profituri record. Pentru anii viitori, Primoco intenţionează să investească într-o nouă fabrică, ultramodernă, în Cehia, în extinderea producţiei în străinătate şi să colaboreze cu uriaşul aeronautic european Airbus. Cel mai vechi producător de avioane din Cehia, Aera Vodochody, vrea să intre şi el în producţia de drone.