Companii

Anii care au zguduit piaţa energiei: Ce s-a ales în 2023 de „averile“ uriaşe făcute de unele companii axate pe vânzarea de energie? De la creşteri de business de peste 300 de ori, la aterizări bruşte şi reaşezări în clasamentul celor mai discrete firme

Anii care au zguduit piaţa energiei: Ce s-a ales în...

Autor: Roxana Petrescu

05.06.2024, 16:20 74

Perioada 2021-2023 va rămâne în istoria pieţei de energie pentru şocurile pe care le-a traversat sectorul, pentru scumpiri şi reaşezări, pentru creşterile de vis pe care unele afaceri le-au bifat, cu ajutorul statului român, dar şi pentru aterizările bruşte de anul trecut Ce s-a întâmplat în aceşti ani unici care au făcut ca afacerile de comerţ cu energie să ajungă până la nivelul de 10 miliarde de euro?

Datele de pe Ministerul Fi­nan­ţelor şi platforma Ter­mene.ro arată că anul tre­cut a dus la o aterizare abruptă pentru multe din­tre afacerile de comerţ cu energie care au înflorit în 2022, an în care preţul a escaladat la niveluri nemaiîntâlnite pe fondul răz­bo­iului din Ucraina.

Pe baza datelor publice şi pornind de la rapoartele anuale realizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ZF a încercat să anali­zeze evoluţia afacerilor implicate în comer­ţul cu energie, dar neafilitate unui grup inter­naţional sau local, cum este de exem­plu grupul Electrica. De cele mai multe ori, aceste afaceri sunt controlate direct de antreprenori români sau de companii înregistrate în paradisuri fiscale.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro