Eveniment

ALEGERI LOCALE 2024. Bucureşti. Nicuşor Dan îşi câştigă aproape de unul singur al doilea mandat pentru Primăria Bucureştiului. Problema lui e că, fără o majoritate în Consiliul General, s-ar putea trezi în situaţia lui Traian Băsescu de acum 25 de ani

ALEGERI LOCALE 2024. Bucureşti. Nicuşor Dan îşi...

Autor: Răzvan Botea

11.06.2024, 09:00 610

Lupta este strânsă la primăriile sectoarelor 1 şi 2, cu câteva voturi diferenţă între primii doi candidaţi La sectoarele 3, 4, 5 şi 6 situaţia este tranşată Clotile Armand (USR) şi George Tuţă (PSD-PNL) erau luni seară la o distanţă de mai puţin de 300 de voturi în favoarea lui Tuţă La sectorul 2, diferenţa dintre primul clasat, Rareş Hopincă (PSD-PNL), şi actualul primar Radu Mihaiu (USR) este de 1.300 de voturi.

„Daţi-mi un con­si­liu“, spu­nea, a­cum 20 de ani, fos­tul primar al Bucureştiului şi ulterior preşedinte al României Tra­ian Băsescu, cu o lună înainte de a câştiga al doilea mandat la cârma Capitalei.

Pentru că lui Traian Băsescu, deşi câştigase primăria generală, adversarul lui cel mai feroce, premierul Adrian Năstase, nu-i dădea pur şi simplu bani, iar consiliul general, care era controlat de PSD, nu-i aproba niciun proiect. Din cauza asta, primul mandat al lui Traian Băsescu la Primăria Generală a fost aproape blocat, pentru că regula e că primarul propune inclusiv proiectul de buget, iar Consiliul General aprobă sau nu astfel de proiecte. Prin urmare, un primar care nu are alături de el o majoritate în Consiliu, rămâne doar un primar de formă. Aceasta a fost situaţia lui Traian Băsescu de acum 20 de ani şi în pofida succesului care nu poate fi pus sub semnul întrebării al lui Nicuşor Dan, soarta lui ar putea să o copieze pe cea a lui Traian Băsescu, dacă nu va găsi o soluţie pentru a-şi apropia consiliul general.

Nicuşor Dan a câştigat primăria Bucureştiului cu aproape jumătate din voturi, cât următorii patru candidaţi la un loc. Greul însă de abia acum reîncepe, pentru că, aşa cum arătau cifrele luni seară, Alianţa Dreapta Unită, care l-a susţinut pentru fotoliul la capitală, a luat un scor politic pentru consiliu mult sub scorul lui Nicuşor Dan: 27,2%, cu un PSD la 26,6%, care îi suflă în ceafă.

Dacă se adaugă şi scorul luat de PNL, 13%, PUSL 10% şi AUR 8%, practic Nicuşor Dan are deja un consiliu general ostil. Cheia acum este la negocierea unei majorităţi pentru deciziile din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care are practic în mână toate hotărârile majore pentru Capitală şi pentru cheltuirea bugetului de 10 mld. lei (2 mld. euro).

Un alt semn de întrebare pentru viitorul mandat al lui Nicuşor Dan este colaborarea cu viitorul guvern, care se va forma după alegerile parlamentare din toamnă sau iarnă. Chiar dacă majoritatea banilor unei primării sunt practic surse proprii, şi aceste resurse sunt în mare parte redistribuite „de la centru“. De asemenea, colaborarea cu Ministerul Transporturilor, dar şi cu primăriile de sector este esenţială. Or, Nicuşor Dan, încă de la primele declaraţii după victorie, a deschis un nou front politic: referendum pentru redistribuirea bugetelor primăriilor de sector şi pentru urbanism.

„Sunt câteva mecanisme care de ani de zile au blocat dezvoltarea Bucureştiului şi care ţin de relaţia între Bucureşti şi autorităţi centrale şi vor urma următoarele lucruri: cu aprobarea Consiliului General voi declanşa un referendum local pentru cum se vor împărţi banii între Primăria Capitalei şi primăriile de sector“, a declarat Nicuşor Dan, în primul discurs după câştigarea noului mandat.

 

Lupta încă se duce la sectoarele 1 şi 2

La Primăria Sectorului 1, lupta este strânsă între candidatul PSD-PNL George Tuţă şi Clotilde Armand (USR), primarul în funcţie. La ora închiderii ediţiei print, între cei doi era o diferenţă de mai puţin de 300 de voturi şi este incert cine a luat fotoliul.

Lupta este strânsă şi la sectorul 2, chiar dacă între cei doi candidaţi este o diferenţă de 1.300 de voturi. Actualul primar Radu Mihaiu de la USR era, aseară, pe locul 2, cu 42,2% din voturi iar prefectul Capitalei şi candidat din partea PSD-PNL la Sectorul 2, Rareş Hopincă, pe primul loc cu 43,5% din voturi.

În restul sectoarelor este linişte. Actualii primari au câştigat fără emoţii la sectorul 3 ,4 şi 6. La Sectorul 5, unde este primar Cristian Popescu Piedone, fiul acestuia, Vlad Popescu, a câştigat de departe cu 43,6% din voturi.