Eveniment

Câştigători şi perdanţi în alegerile locale şi europarlamentare

Câştigători şi perdanţi în alegerile locale şi...

Autor: Iulian Anghel, Sorin Pâslaru

11.06.2024, 00:08 1325

Alegătorii au validat alianţa PSD-PNL, acolo unde aceste partide au avut liste comune (europarlamentare), şi au invalidat alianţa „Mişcarea Dreapta Unită (ADU)“ (USR, Mişcarea Populară şi Forţa Dreptei).

Câştigătorul acestor alegeri, atât cât pot fi socotite aceste câştiguri, dat fiind harababura organizării lor - ba PSD împreună cu PNL, ba separat - este PSD (graţie votului solid obţinut pentru consiliile judeţene), iar perdantul este alianţa ADU, care la alegerile europarla­mentare a ajuns sub scorul partidului naţionalist AUR.

PSD-PNL aveau aseară 49% la europarlamentare, după numărătoarea a 97% din voturi, AUR 15%, iar ADU abia 8,4%. Un lucru care va fi îndelung comentat: votul din diaspora a trimis în Parlamentul European AUR şi partidul Dianei Şoşoacă, după ce, în trecut, votul aceleiaşi diaspore i-a ajutat pe Traian Băsescu şi pe Klaus Iohannis să ajungă preşedinţi ai României. Duminică au ajutat-o pe Şoşoacă, care se declară public împotriva UE, să ajungă europarlamentar.

Câştigul lui Nicuşor Dan la Bucureşti este, după cum arată datele, meritul lui şi mult mai puţin al alianţei care l-a sprijinit (ADU). Pentru că Dan (48% din voturi) a obţinut cu 15 puncte de procent peste ce a obţinut ADU în consiliul general (acolo unde au fost votate partidele şi nu indivizii).

Cel mai lovit este USR (din alianţa ADU), pentru că se pare că ar putea pierde primăria sectorului 1 şi primăria sectorului 2, acolo unde, la sfârşitul zilei de ieri, scorul era atât de strâns (sub 300 de voturi în sectorul 1) încât este greu de crezut că nu va fi o renumărare a voturilor.

În plus, USR a pierdut şi primăria Braşov. Se poate mângâia că a păstrat primăria Timişoarei, prin Dominic Fritz, un german care este, se vede, iubit de cei din Timişoara, de vreme ce l-a bătut măr pe candidatul susţinut de PSD-PNL. Se mai poate lăuda cu primăriţa Elena Lasconi care a câştigat la Câmpul Lung (un oraş mititel) un al doilea mandat, cu peste 70% din voturi. Şi cam atât. Dar, la fel ca Dan la Bucureşti, Lasconi şi-a câştigat mandatul prin meritele ei.

Sunt câteva rezultate ce pot fi numite „surprize“: PSD a pierdut primăria oraşului Slatina (fieful prim-vicepreşedintelui PSD Paul Stănescu), iar Gheorghe Flutur, fruntaş al PNL, a pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava. Dar acestea sunt excepţii. Oamenii au votat, în majoritate, pentru statu-quo, ceea ce contrazice, practic, ceea ce chiar ei zic când răspund în sondaje că „ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită“.

După analiza rezultatelor de duminică, partidele trebuie să decidă pentru viitoarele lupte – alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare.