Eveniment

Ce impact are Euro 2024? Turiştii străini vor creşte PIB-ul Germaniei cu 0,1% în T2

Ce impact are Euro 2024? Turiştii străini vor creşte...

Autor: Ştefan Stan

14.06.2024, 11:36 74

Se aşteaptă ca Euro 2024 să aducă Germaniei un miliard de euro în plus de la turiştii străini din fotbal. Acest lucru corespunde la aproximativ 0,1 la sută din producţia economică în al doilea trimestru al anului, potrivit celor mai recente previziuni economice ale ifo, care vor fi publicate săptămâna viitoare. "Cu toate acestea, efectul va fi doar de scurtă durată, ceea ce înseamnă că exporturile de servicii datorate turiştilor care se vor întoarce acasă după încheierea Euro 2024 vor scădea din nou în trimestrul al treilea şi, în ansamblu, vor rămâne la fel", spune cercetătorul ifo Gerome Wolf. 

"La începutul Cupei Mondiale din 2006 în Germania, sosirile şi înnoptările oaspeţilor străini au crescut cu 25%, respectiv cu 25%", adaugă Wolf. "Dacă luăm acest lucru ca bază pentru Campionatul European din 2024, ne putem aştepta la mai mult de 600.000 de turişti străini în plus şi la 1,5 milioane de înnoptări suplimentare în timpul Campionatului. Acest lucru se va reflecta probabil în tarife de înnoptare şi vânzări mai mari în industria ospitalităţii. În general, acest lucru va stimula în plus creşterea cu 1,3% a exporturilor de servicii ajustate la preţ în trimestrul actual, comparativ cu primul trimestru din 2024."

"Din punct de vedere macroeconomic, acest tip de eveniment major tinde să aibă un impact mai degrabă minor, cu excepţia turismului. Deşi consumatorii interni vor cheltui pentru scurt timp mai mult şi în sectorul hotelier şi în cel al comerţului cu amănuntul de produse alimentare în timpul campionatului, aceştia îşi vor reduce cheltuielile în alte domenii, astfel încât consumul privat în ansamblu va rămâne probabil neafectat. Cel puţin asta sugerează experienţa de la Cupa Mondială din 2006", spune Timo Wollmershäuser, şeful departamentului de previziuni al ifo.