Eveniment

Decizie fără precedent: Trump a fost declarat vinovat de către juriu pentru ca a falsificat documentele interne pentru a ascunde plăţile făcute către Stormy Daniels, actriţa de filme pentru adulţi. Trump este primul preşedinte american care a fost condamnat pentru o infracţiune. Data sentinţei a fost stabilită pentru 11 iulie

Decizie fără precedent: Trump a fost declarat vinovat...

Autor: Ştefan Stan

31.05.2024, 00:09 973

Trump a stat cu ochii închişi în timp ce a fost citit verdictul. Sentinţa va fi pronunţată pe 11 iulie.

Procesul penal, la care Trump a fost obligat să asiste personal, a fost primul împotriva unui fost preşedinte american. Cele 34 de capete de acuzare pentru care a fost condamnat prevăd o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare fiecare, dar, fiind la prima abatere, este puţin probabil ca el să fie încarcerat.

De asemenea, Trump este posibil să facă apel împotriva verdictului la instanţele superioare din New York, dar acest proces ar dura câteva luni şi nu l-ar împiedica, dacă va fi ales, să intre în istorie ca fiind primul infractor condamnat să fie comandantul-şef al SUA.

Condamnarea din Manhattan este o justificare pentru procurorul districtual democrat Alvin Bragg, care a deschis cazul anul trecut, după ce acesta fusese abandonat de predecesorul său şi de procurorii federali, de obicei agresivi, din Districtul Sudic din New York.

Biroul procurorului districtual a luptat împotriva multiplelor încercări ale lui Trump de a întârzia procesul sau de a descalifica mărturiile, chemând în cele din urmă 20 de martori, printre care fosta asistentă Hope Hicks, fostul editor de tabloide David Pecker şi fostul agent de legătură al lui Trump, Michael Cohen, acum duşmanul său declarat.

Cohen, care a plătit 130.000 de dolari vedetei de divertisment pentru adulţi Daniels în zilele de dinaintea primei victorii a lui Trump la Casa Albă, a declarat că a conspirat cu candidatul de atunci pentru a deghiza în mod fraudulos rambursările pentru acea sumă ca plăţi pentru servicii juridice.

Procurorii au susţinut că acest lucru a reprezentat o tentativă de „corupere” a alegerilor de către un candidat care era deja afectat de publicarea înregistrării Access Hollywood, în care a fost auzit lăudându-se că apucă organele genitale ale femeilor, şi care se temea de reacţia alegătorilor la dezvăluirea unei întâlniri sexuale extraconjugale cu Daniels.

 

UPDATE: Data sentinţei a fost stabilită pentru 11 iulie

 

Trump a fost găsit vinovat joi de toate cele 34 de capete de acuzare pentru falsificarea registrelor de afaceri pentru a ascunde o plată de bani pentru tăcere către actriţa de filme pentru adulţi Stormy Daniels chiar înainte de alegerile din 2016. Procurorii au declarat că Trump a condus o schemă mai amplă de influenţare a alegerilor prin ascunderea relatărilor despre presupusele sale întâlniri sexuale cu femei.

Donald Trump a devenit astfel primul fost preşedinte al SUA care a fost condamnat pentru o infracţiune, în timp ce încearcă să obţină un al doilea mandat.


Juriul în procesul „banilor tăinuiţi” al lui Donald Trump a declarat că a ajuns la un verdict, care va pune capăt la mai multe săptămâni de mărturii împotriva fostului preşedinte, potrivit FT. 

Juriul mai are nevoie de timp pentru a completa formulare, ceea ce înseamnă că verdictul ar putea fi anunţat la scurt timp. Procesul penal, la care Trump a fost obligat să asiste personal, a fost primul împotriva unui fost preşedinte american. El se confruntă cu 34 de capete de acuzare separate.

În pofida unei acoperiri non-stop, timp de săptămâni întregi, a procesului din Manhattan, Trump se află pe un loc fruntaş în sondaje şi îl devansează în mod constant pe Joe Biden în statele cheie.

Trump a reuşit, de asemenea, să întârzie alte trei procese penale cu care se confruntă, pentru presupuse încercări de a zădărnici rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 şi pentru păstrarea de documente clasificate după plecarea sa din funcţie. Este puţin probabil ca niciunul dintre ele să ajungă la proces înainte de alegerile din noiembrie.


Juriul, format din 12 persoane care locuiesc în Manhattan - şapte bărbaţi şi cinci femei - a încheiat deliberările şi a ajuns la un verdict în primul proces penal împotriva unui fost preşedinte american.

Trump se confruntă cu 34 de capete de acuzare pentru falsificare de registre de afaceri, acuzaţii care se pedepsesc cu până la patru ani de închisoare. Iată toate detaliile despre care sunt cele 34 de capete de acuzare, potrivit biroului procurorului districtual din Manhattan.

Dacă Trump va fi găsit vinovat, prezumtivul candidat prezidenţial republican se confruntă cu perspectiva închisorii - deşi puţin probabil - atunci când va fi condamnat. El a pledat nevinovat şi a negat că a comis vreo infracţiune.

Trump se confruntă, de asemenea, cu alte trei cazuri penale: unul pentru încercarea de a influenţa alegerile din 2020 în Georgia, altul pentru comportamentul său în jurul atacului din 6 ianuarie de la Capitoliu şi un al treilea care implică tratarea unor documente sensibile după ce a părăsit Casa Albă. Aceste alte trei cazuri au fost amânate şi este puţin probabil ca vreunul dintre ele să se încheie înainte de alegerile din noiembrie.