Eveniment

Decizie surpriză în lumea tech: Amazon sistează toate comenzile pentru superchip-urile de AI ale Nvidia, în aşteptarea unui model mai puternic. Cererea pentru cip-uri de AI este la un nivel record, în timp ce giganţii din AI, inclusiv OpenAI, se bat să liberalizeze piaţa

Decizie surpriză în lumea tech: Amazon sistează toate...

Autor: Ştefan Stan

21.05.2024, 20:09 6403

Divizia de cloud computing al Amazon a oprit comenzile celui mai avansat „supercip” al Nvidia pentru a aştepta un nou model mai puternic, în timp ce investitorii se tem de o scădere a cererii între ciclurile de produse ale producătorului de cipuri de 2,3 miliarde de dolari, scrie FT. 

Producătorul de cipuri cu sediul în Silicon Valley a dezvăluit o nouă generaţie de procesoare denumită Blackwell în martie, la doar un an după ce predecesorul său Hopper a început să fie livrat clienţilor. Directorul executiv al Nvidia, Jensen Huang, a declarat că noile produse vor fi de două ori mai puternice pentru antrenarea modelelor lingvistice mari, tehnologia din spatele ChatGPT de la OpenAI.

Amazon Web Services, cel mai mare furnizor de cloud computing din lume, a declarat pentru Financial Times că a „tranziţionat complet” comenzile sale anterioare pentru supercipul Grace Hopper de la Nvidia, lansat în august, şi le-a înlocuit cu succesorul său Grace Blackwell.

Compania a declarat că această mutare „a avut sens”, având în vedere „că fereastra dintre Grace Hopper şi Grace Blackwell a fost mică”.

Nvidia a refuzat să comenteze înainte de raportul său de câştiguri trimestriale de miercuri, citând regulile perioadei de linişte.

Acţiunile Nvidia au scăzut cu aproximativ 1% în primele tranzacţii de marţi.

Analiştii se aşteaptă ca producătorul de cipuri să raporteze că vânzările s-au triplat în cel mai recent trimestru al său, impulsionat de o frenezie de cheltuieli ale companiilor Big Tech pentru tehnologia inteligenţei artificiale. Însă unii investitori au început să se întrebe cât timp îşi poate menţine seria extraordinară de creştere.

Dominaţia Nvidia pe piaţa cip-urilor pentru AI se apropie de final: Cei mai mari rivali, dar şi clienţi ai gigantului tech se mobilizează în spatele OpenAI pentru un software care ar permite aplicaţiilor AI să ruleze pe o gamă mai largă de cipuri