Eveniment

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti: Cine are viză de America să vină să şi-o reînnoiască chiar dacă este luată anul trecut. Şi să-şi aducă şi familia. Avem nevoie de cât mai multe vize acceptate

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti: Cine...

Autor: Cristian Hostiuc, Sorin Pâslaru

15.05.2024, 00:03 250

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti, a spus într-un interviu acordat Ziarului Financiar împreună cu preşedintele AmCham, Cristian Sporiş, că pentru eliminarea vizelor este necesară o rată cât mai mare de cereri aprobate pentru viză şi că oricine are o viză de America sau are şanse bune să o obţină, dacă aplică, va îmbunătăţi această rată.

„Visa Waiver este un proces tehnic. România trebuie să satisfacă anumite condiţii. Nu este o decizie politică. România a făcut progrese bune. Ultima condiţie pe care trebuie să o îndeplinească este rata de refuz, care se măsoară anual. Chiar rog cititorii dumneavoastră să vină să îşi reînnoiască viza de America dacă o au, iar dacă nu o au să aplice pentru viză pentru că în acest fel rata de refuz va scădea”, a spus ambasadoarea.

Kathleen Kavalec a explicat faptul că cu cât există mai multe aplicaţii care vor primi răspuns pozitiv, cu atât rata de refuz va scădea şi deci ultima condiţie pentru ridicarea vizelor va fi îndeplinită.

„Reînnoirile de viză sunt foarte uşor de procesat. Dar chiar dacă va fi îndeplinită această condiţie, va mai fi necesară o perioadă de implementare (deci este posibil să nu fie ridicate vizele chiar în 2024, dacă va fi îndeplinită condiţia statistică -n.red.) Este o decizie statistică în cele din urmă. De aceea cel mai important lucru pe care îl pot face românii pentru eliminarea vizelor este să vină le reînnoiască dacă au viză, chiar dacă o au şi de un an, reînnoiţi-vă viza pentru că ne veţi ajuta. Dacă aveţi viză de America, veniţi cu toţi membrii familiei să primească viza. Deci cu cât mai multe cereri de viză acceptate avem, cu atât mai multe şanse vor fi ca rata să scadă şi vizele să fie eliminate. AmCham de asemenea ne ajută cu angajaţii din companiile americane care să aplice pentru viză”.

Cristian Sporiş, preşedintele AmCham, a spus: „Noi încercăm să identificăm angajaţii din companiile membre ale AmCham care sunt eligibili pentru viză şi să-i convingem să facă cereri pentru viză. Avem nevoie de mai multe aplicaţii de calitate”. „Şi sunt sigură că cititorii Ziarului Financiar vor primi viză dacă vor aplica!”, a fost îndemnul ambasadoarei.