Eveniment

Saga caselor de marcat continuă: un proiect al guvernului obligă contribuabilii să schimbe, din nou, unele case de marcat. Guvernul Marcel Ciolacu vrea să introducă coduri QR pe fiecare bon fiscal, conform unui amendament la un proiect de ordonanţă de urgenţă, care modifică legea existentă.

Dacă va intra în vigoare, modificarea se adaugă poveştii vechi a caselor de marcat cu jurnal electronic, care a debutat la începutul anilor 2000 şi s-a încheiat la finalul anului 2021.

Dacă va intra în vigoare, modificarea se adaugă poveştii vechi a caselor de marcat cu jurnal electronic, care a debutat la începutul anilor 2000 şi s-a încheiat la finalul anului 2021.

Autor: Răzvan Botea

21.06.2024, 00:07 452

♦ Conform proiectului de act normativ, contribuabilii care nu au case de marcat care să aibă tehnologia de imprimare a codurilor QR trebuie să le înlocuiască într-un termen de doi ani oÎntrebările esenţiale sunt cum va scădea această măsură evaziunea fiscală şi care va fi costul pentru contribuabili.

Gabriel Biriş, avocat de business, este de părere că modificarea nu va aduce niciun fel de beneficiu pentru reducerea evaziunii fiscale şi spune că respectivul cod QR va conţine informaţii care deja există pe bonul fiscal. Mai mult, adaugă el, informaţiile care vor fi în codul QR nu sunt informaţii fiscale, astfel că nu vor ajuta Fiscul să aibă o imagine mai bună asupra încasărilor operatorilor economici.

„Zero impact. Nu are treabă cu eva­ziu­nea. Codul QR furnizează informaţii care sunt deja pe bonul fiscal şi nu informaţii despre TVA“, a spus, pentru ZF, Gabriel Biriş.

Proiectul, publicat de Ministerul de Finanţe în dezbatere publică, spune: „Data şi ora emiterii bonului fiscal, numărul de identificare al bonului, precum şi seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal se tipăresc pe bonul fiscal şi sub forma de cod QR“.

Dacă codul QR nu conţine informaţii fiscale, mai spune Gabriel Biriş, cum poate o astfel de măsură să combată evaziunea fiscală? 

În schimb, adaugă el, măsura va veni cu costuri pentru contribuabili. Proiectul prevede că aparatele de marcat care nu au posibilitatea tehnică de a imprima codul QR vor fi schimbate de contribuabili într-un termen de maximum 2 ani.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro