Eveniment

Tensiuni la graniţa dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud: Nordul lansează baloane cu gunoaie ca represalii la afişarea de pliante împotriva regimului

Tensiuni la graniţa dintre Coreea de Nord şi Coreea de...

Autor: Mediafax

29.05.2024, 09:22 253

Coreea de Nord a lansat peste 150 de baloane cu gunoaie în Coreea de Sud începând de marţi seară, potrivit armatei din Coreea de Nord, la câteva zile după ce Phenianul a ameninţat că va trimite „mormane de mizerie” peste graniţă ca represalii la afişarea de pliante împotriva regimului.

Autorităţile sud-coreene au emis alerte de urgenţă, sfătuind cetăţenii să evite zonele unde ar fi putut ateriza baloanele.

Baloanele conţineau gunoaie, inclusiv fecale de animale, potrivit presei sud-coreene, dar JCS nu a confirmat acest lucru.

Un alt mesaj trimis dimineaţa locuitorilor din provincia Gangwon i-a sfătuit pe cetăţeni să raporteze obiectele „în formă de balon alb”.

Ministerul sud-coreean al Apărării a confirmat pentru NK News că baloanele au ajuns şi în regiuni din afara graniţelor, inclusiv în Seul şi în provinciile Chungcheong, Gyeongsang şi Jeolla, difuzând fotografii care arată baloane albe mari care transportă ceea ce par a fi saci de gunoi.

În unele fotografii, conţinutul s-a revărsat pe străzile oraşului, dar părea să includă doar gunoaie, nu şi pliante de propagandă.

JCS a avertizat că baloanele pot provoca daune nu doar locuinţelor, ci şi aeroporturilor şi autostrăzilor.

Nu este clar câte baloane a lansat Coreea de Nord, dar mai multe posturi sud-coreene au raportat că armata din Coreea de Sud a detectat peste 150 de baloane până la ora 10.30.