ZF 24

Bursă: Nuclearelectrica vrea să acorde un împrumut de până la 814 mil. lei filialei EnergoNuclear pentru lucrărilor preliminare al proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Compania îşi rectifică bugetul pe 2024

Bursă: Nuclearelectrica vrea să acorde un împrumut de...

Autor: Liviu Popescu

14.06.2024, 08:05 407

Compania de stat Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul producător de energie nucleară din România, convoacă acţionarii pentru a aprobra printre altele rectificarea bugetului pe 2024 şi aprobarea acordării unui împrumut de până la 841 mil. lei filialei EnergoNuclear pentru investiţiile de la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

“Aprobarea Deciziei de investiţii, constând în finanţarea, de către SNN, a Bugetului Lucrărilor Preliminare al Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, în limita unui plafon de maxim 841.000.000 lei. Acordarea, de către SNN (în calitate de împrumutător) către EnergoNuclear S.A. (în calitate de împrumutat), a unui împrumut, convertibil în acţiuni, în limita plafonului de maxim 841.000.000 lei, în scopul finanţării EnergoNuclear S.A. (EN), respectiv a Bugetului Lucrărilor Preliminare al Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, atât decizia de investiţii menţionată la pct. 2 cât şi împrumutul menţionat la prezentul punct 3 fiind condiţionate de semnarea Actului Adiţional la Acordul de Sprijin între Statul Român şi SNN în legătură cu Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, respectiv de adoptarea hotărârii de guvern de aprobare a acestui Act adiţional la Acordul de sprijin, potrivit prevederilor art. 2 din Legea 74/2023”, potrivit convocatorului.

Într-o prezentare pentru investitori, Nuclearelectrica menţionează că lucrările preliminare de la unităţile 3 şi 4 se vor desfăşura în perioada 2024-2026, cu o durată estimată de 24-30 de luni, şi care au ca obiective principale: Elaborarea ingineriei critice pentru definirea proiectului, structurarea şi contractarea finanţării (prin estimări de cost şi grafic de implementare cu grad ridicat de certitudine), obţinerea Opiniei favorabile a Comisiei Europene. La finalul acestei etape, se va reanaliza fezabilitatea Proiectului pe baza noilor indicatori tehnico-economici şi se va lua Decizia Finală de Investiţii, care vă permite trecerea Proiectului în Etapa III.

De asemenea compania cheamă acţionarii pentru aprobarea rectificrii bugetului pe 2024. “Aprobarea rectificarii Bugetului de Venituri si Cheltuieli al S.N. Nuclearelectrica S.A. pentru anul 2024”.

Nuclearelectrica are o capitalizare bursieră de 13,6 mld. lei. De la începutul lui 2024 acţiunile au scăzut cu 8,3%.