ZF 24

Fidelis revine: micii investitori pot împrumuta statul român din 18 iunie şi până pe 28 iunie prin subscrierea de titluri de stat. Dobânzi de până la 7% în lei şi 5% în euro. Listarea la Bursa de Valori Bucureşti, la începutul lunii iulie

Fidelis revine: micii investitori pot împrumuta statul...

Autor: Liviu Popescu

17.06.2024, 09:44 3215

De marţi 18 iunie şi până pe 28 iunie investitorii persoane fizice pot subscrise titluri de stat Fidelis la dobânzi care ajung la 7% în lei şi 5% în euro într-o nouă emisiune derulată de Ministerul Finanţelor.

Astfel, statul român lansează cinci noi tranşe Fidelis – care ulterior închiderii perioadei de subscriere vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti acolo unde orice investitor le va putea vinde sau cumpăra la un preţ care va depinde de raportul cerere/ofertă - dintre care una este alocată donatorilor de sânge.

Termenul de valabilitate a adeverinţei de donator de sânge sau oricare alt document care atestă calitatea de donator de sânge este 1 ianuarie 2024 – 28 iunie 2024, potrivit informaţiilor din Monitorul Oficial. Donatorii de sânge primesc o dobândă de 7% în lei pentru tranşa Fidelis cu scadenţa pe un an. Spre comparaţie tranşa celor care nu sunt donatori are o dobândă de 6% pe an. A treia tranşă în lei are o dobândă de 6,85% pe an şi maturitatea 3 ani.

Cele două tranşe în euro sunt: 4% dobândă pentru maturitatea 1 an şi 5% dobândă pentru 5 ani.

Aceasta urmează să fie Fidelis cu numărul 17. Precedenta emisiune, listată la finalul lunii aprilie, a avut subscrieri record de 3,2 mld. lei (1,27 mld. lei şi 384 mil. euro). Din vara lui 2020, de când MFP a început să vândă titluri de stat Fidelis pentru investitori, statul român a atras aproximativ 30 mld. lei.

Q&A Fidelis. Sursa, BVB:

Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă?

Dacă ai subscris titlurile de stat printr-o bancă sau societate de brokeraj fără a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare, acestea sunt înregistrate în evidenţele Depozitarului Central în numele tău. Dacă ai cumpărat titlurile în baza unui contract de prestări servicii de investiţii financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacţioneze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), titlurile sunt în contul tău de tranzacţionare.

Ce fac cu titlurile de stat?

Poţi păstra titlurile până la maturitate sau le poţi vinde ori cumpăra altele în orice şedinţă de tranzacţionare la BVB, prin intermediul unui broker autorizat. Ai două opţiuni dacă doreşti să păstrezi titlurile:

Fără contract de investiţii financiare: Vei primi dobânda anual, iar la maturitate ţi se va returna principalul într-un cont bancar comunicat Depozitarului Central.

Cu contract de investiţii financiare: Poţi deschide un cont de tranzacţionare la o bancă sau societate de brokeraj şi transfera titlurile de la Depozitarul Central în acest cont. În acest caz, vei primi cuponul anual în contul de investiţii, iar la maturitate ţi se va returna principalul.

Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacţiile la BVB se desfăşoară între cumpărători şi vânzători prin intermediul platformei de tranzacţionare. Pentru a cumpăra sau vinde, trebuie să ai un cont de tranzacţionare la o bancă sau societate de brokeraj.