ZF 24

Gabriela Folcuţ, Director Executiv ARB : Educaţia financiară este un element care influenţează inclusiv nivelul activelor bancare, este unul din factorii care influenţează intermedierea financiară, creditarea

ZF Bankers Summit 2024

Gabriela Folcuţ, Director Executiv ARB : Educaţia...

Autor: Roxana Rosu

18.06.2024, 14:08 64

Educaţia financiară este un element care influenţează inclusiv nivelul activelor bancare, este unul din factorii care influenţează intermedierea financiară, creditarea, a declarat Gabriela Folcuţ, Director Executiv ARB .

„Putem lega activele bancare de gradul de educaţie financiară. Este unul din factorii care influenţează intermedierea financiară, creditarea. Programele de educaţie financiară au început în 2011 la nivelul ARB. România nu mai e acum pe ultimul loc în UE la nivelul de alfabetizare financiară, ci am surclasat anul trecut Letonia şi Portugalia. Nu vorbesc de nivelul de cunoştinţe, unde mai avem de lucru, ci la comportamentul pe care îl avem faţă de bani.Educaţia stă la baza prosperităţii”

Ce a mai declarat Gabriela Folcut:

Educaţia stă la baza prosperităţii. În 2023, România a surclasat Ungaria la PIB per capita (exprimat la paritatea puterii de cumpărare), şi sunt şase state din UE pe care le surclasează. La valoarea PIB real per capita ne aflăm încă la capătul clasamentului, înainte de Bulgaria.

Suntem la o treime din media UE şi prin educaţie putem ajunge mai sus.

Scorul de alfabetizare financiară include componenta de informaţie financiară, cu întrebări despre inflaţie şi dobânzi. Avem componenta de comportament, ce faci când creşte inflaţia, cum reacţionezi în faţa unor stimuli.

Incluziunea financiară reflectă deţinerea măcar a unui cont curent, care a ajuns la noi la peste 70%. Trebuie să creştem incluziunea şi intermedierea financiară, unde suntem tot pe ultimul loc, cu 24% anul trecut.

Cei care nu deţin un cont curent dau ca motive că nu vor să le fie urmărite veniturile, nu consideră că au nevoie, spun că au o rată mare de sărăcie sau primesc salariile în numerar. Ponderea economiei gri este foarte ridicată, suntem pe poziţia a 7-a în UE.

Suntem pe prima poziţie la rata de sărăcie şi excluziune socială. Din 2017, avem o lege care permite persoanelor vulnerabile să deschidă cont şi să facă tranzacţii fără costuri.

Aş lega activele bancare de gradul de educaţie financiară. Este unul din factorii care influenţează intermedierea financiară, creditarea. Sunt alţi factori care influenţează intermedierea financiară, cum este situaţia regională, conflictul de la graniţă, rata de neperformanţă, care se apropie de media UE, nivelul inflaţiei, al dobânzilor, rata de automatizare vs birocraţie, maturitatea resurselor pe care le atragem, capacitatea clienţilor de a se împrumuta.

Depozitele au crescut foarte mult, băncile stau pe o masă mare de lichiditate şi caută clienti pentru a le da creidte, sustenabil. Evident că încă avem multi oameni care tin economiile la saltea.

Dar oamenii trebuie să capete încredere în ziua de mâine.  E ideal e să ai puşi deoparte, măcar pentru o perioadă de criză.