ZF 24

Nicoleta Forfotă, Corporate Bank Head, Citibank Europe plc. Dublin, Romania Branch: Piaţa bancară din România este fragmentată, top 10 este fragmentat. În pieţele mai mature, 2/3 din activele bancare pot fi consolidate de 3-4 jucători

ZF Bankers Summit 2024

Nicoleta Forfotă, Corporate Bank Head, Citibank Europe...

Autor: Roxana Rosu

18.06.2024, 11:31 127

Piaţa bancară din România este fragmentată, top 10 este fragmentat, în situaţia în care în pieţele mai mature 2/3 din activele bancare pot fi consolidate de 3-4 jucători, a declarat Nicoleta Forfotă, Corporate Bank Head, Citibank Europe plc. Dublin, Romania Branch.

”Trendul de consolidare curge din maturitatea pietelor. Observăm această dinamică de consolidare la nivel de CEE, dar există diferenţe. Piaţa din România este fragmentată, top 10 este fragmentat. Vedem jucători cu cote de 2,5-20%, vedem un top 5 cu un campion naţional şi o mediană pe la 10%. În pieţele mai mature, 2/3 din activele bancare pot fi consolidate în 3-4 jucători. În România, avem un top 5 cu o concentrare de active de 60%. În Cehia vedem o cotă de piaţă consecvent peste 50% concentrată în 2 jucători, din care primii doi gravitează pe la 20%. În Franţa, 70% din sistem este controlat de trei jucători. Grecia are 4 bănci cu impact sistemic major”.

Ce a mai declarat Nicoleta Forfotă:

Şi în România sunt nişte detractori ai consolidării, dar şi factori care susţin consolidarea. Detractorul principal este nivelul ridicat al dobânzilor. Sistemul bancar local este foarte profitabil, în 2023 a fost record. Mai vedem un top 10 populat de jucători care consideră România o piaţă strategică pentru businessul lor, foarte activi în regiune şi care ţintesc o poziţie de top 3 în pieţele pe care activează. Deci vedem potenţarea unei consolidări la nivel de top, afectată de această dinamică în eşantionul de top.

Citi este o platformă globală. Bancherul Citi din România sau cel din Africa de Sud au acelaşi ADN. Suntem prezenţi pe 90 de pieţe şi oferta este în general nediferenţiată. La nivel de strategie, suntem concentraţi pe acei clienţi care au businessuri transfrontaliere. Încercăm să ajutăm şi antreprenorul român să dezvolte astfel de businessuri, cross-border. Inclusiv clienţi din zona de mid corporate, commercial banking, fintech, instituţii financiare. Avem un angajament faţă de sectorul public din România. Finanţările noastre au crescut cu 15%.

Cred că e în ADN-ul antreprenorului român să se concentreze pe piaţa locală, fiind o piaţă mare, mai degrabă decât să se uite transfrontalier.

Piaţa de capital a fost istoric mai puţin dezvoltată faţă de pieţele din regiune. Avem încă un statut de piaţă de frontieră, dar cu un drum clar spre piaţă emergentă. Odată ce vom fi piaţă emergentă, vom vedea o dinamică mult mai bună a capitalului la nivel de regiune.

Citi va rămâne sigur în România. Strategia este să ne concentrăm pe portofoliul corporate, mai puţin pe consumer banking. Suntem o bancă care nu ţinteşte în sine cota de piaţă. Avem statut special. Am avut o creştere de 45% la veniturile operaţionale anul trecut, venite din capital markets, din IPO derulate local, Hidro şi Premier Energy.

Am avut o creştere de 15% a activităţilor de finanţare, mai ales din platforma din commercial banking. Vrem să susţinem sectoare diverse, proiecte mari.