ZF 24

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: Cred că vom vedea mai multe tranzacţii între băncile cu cote de piată mici, sub 2%, ceea ce va crea ţinte pentru băncile mai mari. Nu suntem singurul participant activ pe achiziţii

ZF Bankers Summit 2024

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: Cred că vom vedea...

Autor: Roxana Rosu

18.06.2024, 10:28 2313

Cred că vom vedea mai multe tranzacţii între băncile cu cote de piată mici, sub 2%, ceea ce va crea ţinte pentru băncile mai mari. Nu suntem singurul participant activ pe achiziţii, a declarat Omer Tetik, CEO Banca Transilvania în cadrul conferintei ZF Bankers Summit 2024, Ziua 2.

”Calendarul legat de integrarea OTP depinde mult de aprobările finale de la autorităţi. Sperăm ca în maxim 9 luni să fuzionăm, să integrăm structurile OTP în BT. Ne place ce au ei acolo, este o bancă bună, ne place echipa, reţeaua, clienţii. Şi sperăm că vom avea o integrare rapidă.  Nu va fi ultima tranzacţie pentru noi. Ne uităm la ţinte noi. Din asset management, leasing, factoring. Este ineficient acum pentru noi să cumpărăm o bancă cu o cotă de piaţă sub 1%, costurile nu se justifică când avem deja o cotă de 23%. Poate vom avea tranzacţii cu bănci medii sau mari. Vrem să fim în continuare principalul jucător„.

Omer Tetik a adăugat că BT este, după achizitia cu OTP,  la un nivel confortabil pe piaţă, distanţa fată de competitori fiind confortabilă.

„În următorii 6-7 ani trebuie să dublăm activele ca să păstrăm cota de piaţă. Activele noastre reprezintă cam 10% din PIB, în timp ce în ţările vecine cea mai mare bancă are cam 15-20%. Nu vrem să ajungem la 28%, dar mai avem loc câteva procente de creştere fără să creăm o problemă de concurenţă”.

Ce a mai declarat Omer Tetik:

Cifrele din prima parte a anului sunt destul de bune pentru BT. Este un an bun, în care vin multe provocări din partea macro, vorbind despre cifrele despre deficite şi inflaţie. Dar depozitele şi creditarea au reluat creşterea, peste media pieţei. Urmărim şi ce se întâmplă în zona geopolitică, dar şi în ţară, alegerile şi deciziile luate de zona politică

Salariile sunt în creştere, şomajul e aproape de zero, ceea ce susţine consumul. Asta poate pune o piedică scăderii inflaţiei. Dar consumatorii sunt mai prudenţi acum, faţă de 2008-2009, nu cheltuiesc tot ce primesc, ci sunt atenti şi să economisească.

Posibila creştere a TVA anul viitor şi alte provocări de care se discută acum conving oamenii să pună bani deoparte. Este o scădere în cererea de credite, pentru că dobânzile sunt încă sus, dar sunt şi incertitudini în discursul public. Şi-a revenit un pic faţă de anul trecut, vedem cerere mai mare pe retail, dar şi la companii. Suntem un pic sub un nivel normal.

Există apetit de finanţare, dar se merge mult spre fonduri europene, IMM Invest, deci cererea vine mai ales de la companii medii şi mari. Piaţa s-a obişnuit mult cu programele guvernamentale, cu IMM Invest, IMM Invest Plus, pe zona agri. Plafonul a fost consumat imediat ce s-a lansat şi Guvernul a decis să îl majoreze cu 20%. Asta e bine, dar creează nişte aşteptări.

Din T2 vom vedea o creştere mai mare pe zona de IMM care în T1 a fost aproape inexistentă în credite.

Aşteptările pieţei au fost spre o scădere mai abruptă de dobândă, dar noi am fost mai reticenţi. Nu ne aşteptăm la scădere abruptă, semnificativă. S-ar putea să fie făcut un pas, dar inflaţia încă rezistă şi cred că BNR va fi mai atentă la indicatori.

La credite ne aşteptăm la cerere mai mare, şi de la companii mari şi de la IMM. Aşteptăm proiecte mari de infrastructură, spitale, drumuri, energie şi creşterea creditării va fi mai mare în partea a doua anului. Asta va pune presiune pe lichiditate.

Sper că taxa bancară să nu rămână permanentă. Se discută de profitul băncilor, dar noi trebuie să ne creştem capitalul pentru a continua creditarea. Orice incertitudine legată de măsuri fiscale ne face mai reticenţi pe zona de creditare. Randamentul, profitabilitatea în sectorul bancar nu este mult mai mare decât în alte sectoare. Orice business sănătos trebuie să fie profitabil. Cerinţele de capitalizare sunt permanent în creştere la bănci. Ca să poată credita un leu, banca are nevoie de 2 lei.

Trebuie să ne pregătim şi de următorul ciclu economic. În criza trecută statul nu a trebuit să salveze nicio bancă. Pe termen scurt şi mediu nu avem nevoie de capital suplimentar. Având o capitalizare bună, cu lichiditate mare, vom căuta momente potrivite pentru a atrage fonduri noi din piaţă. Am avut o achiziţie discountată care vine cu un câştig. Achiziţia OTP Bank nu va pune presiune pe capitalizarea băncii. Putem atrage fonduri noi când va fi momentul potrivit, în funcţie şi de dobânzi.

La factoring suntem în creştere organică, cifrele sunt procentual foarte mari, dar pornesc de la un punct jos. Creditul comercial trebuie înlocuit de factoring. Pe leasing am rămas în urmă şi de aceea suntem activi pe zona de achiziţii şi dacă mai apar ţinte dorim să profităm. Cred că ajungem la locul 2 confortabil.

La asset management piaţa e mică şi cred că creşterea va fi de acum încolo mai mult organică. Oportunităţile de achiziţii sunt mici. România are una dintre cele mai mari rate de proprietari în imobiliare, dar multe achiziţii se fac cu bani cash. Vârsta locuinţelor este mare, toate oraşele importante au nevoie de o conversie urbană. Avem nişte planuri, am făcut un fond de investiţii, BT Property, studiem piaţa. Zona rezidenţială, construcţiile sunt un motor important al economiei şi vrem să fim unul dintre primii jucători pe zona aceasta.

Cred că vom vedea mai multe tranzacţii între băncile cu cote mici, sub 2%, care vor crea nişte ţinte pentru băncile mai mari. Nu suntem singurul participant activ pe achiziţii. Şi s-ar putea să vedem tranzacţii şi între grupurile mari, să se schimbe nişte locuri. România este o ţară în creştere şi în Londra, New York se vorbeşte de România şi e bine să fii prezent aici. Nu cred că marii jucători bancari ar vrea să iasă de aici.

Italia este un partener comercial important al României, există şi apropieri culturale şi e normal pentru ei să fie prezenţi aici şi să îşi întărească poziţia. Există interes din partea marilor fonduri de investiţii pentru Banca Transilvania. Noi aducem randamente bune la dividende. Atrage interes şi din partea fondurilor de pensii şi ne aşteptăm ca ei să rămână acţionari importanţi la noi. Nu ne aşteptăm la schimbări semnificative în acţionariat. Rămânem o bancă românească.