ZF 24

Valentin Anghel, CEO & Founder, AVBS Credit : Dobânzile fixe sunt importante pentru clientii băncilor. Dar încadrarea pentru un nou credit se face la dobânda variabilă, care este mai mare, de circa 8%

Valentin Anghel, CEO & Founder, AVBS Credit : Dobânzile...

Autor: Roxana Rosu

17.06.2024, 12:03 91

Dobânzile fixe sunt importante pentru clientii băncilor, dar încadrarea pentru un nou credit se face la dobânda variabilă, care este mai mare, de circa 8%, a declarat Valentin Anghel, CEO & Founder, AVBS Credit.

Dobânda contează foarte mult. Dobânzile fixe sunt importante pentru client. Dar încadrarea pentru un nou credit se face la dobânda variabilă, care este cam 8%. El poate accesa astfel o sumă mai mică. De aceea cred că şi creditul ipotecar nu are o creştere prea mare în prezent”.

Ce a mai declarat Valentin Anghel:

Al doilea factor este educaţia financiară. Unii clienţi se gândesc că peste 4-5 ani IRCC ar putea fi mare. Şi stau şi aşteaptă.

Putere de cumpărare există, se doresc credite. Sunt clienţi care au trecut de la imobile mai mici la unele mai mari, alţii care schimbă zona în care locuiesc. Incertitudinea îi ţine în loc pe unii dintre ei, dar lucrurile funcţionează în piaţă.

Există un produs în piaţă cu dobândă fixă pe toată perioada de finanţare (BRD). Dobânda fixă fiind mai mică, atunci clienţii se pot încadra la o sumă de împrumut mai mare. Dar nu toţi clienţii ştiu acest lucru.

Este descurajată specula din partea BNR pentru achiziţionarea mai multor imobile prin credit. Cel mai liber este la achiziţia primului imobil prin credit; la următoarele achiziţii situaţia este mai greoaie.

Nu cred că în următorii 2-3 ani vom vedea creşteri mari la preţurile apartamentelor. Cred că situaţia este echilibrată.