ZF 24

Victor Andrei, director operatiuni de piaţă BNR: România are oportunităţi foarte mari acum, pe care le putem fructifica mai mult sau mai puţin. Au fost multe situaţii în care ne-am împuşcat singuri în picior

Victor Andrei, director operatiuni de piaţă BNR:...

Autor: Roxana Rosu

17.06.2024, 16:24 162

România are oportunităţi foarte mari acum, pe care le putem fructifica mai mult sau mai puţin, şi din păcate au fost multe situaţii în care ne-am împuşcat singuri în picior, a declarat Victor Andrei, director operatiuni de piaţă BNR în cadrul conferintei ZF Bankers Summit 2024.

„Cu privire la dobânzi, pe măsură ce inflaţia scade, există premisele unei scăderi. Se analizează mai mulţi indicatori şi se va lua o decizie la momentul optim. Creşterea salarială nu e neapărat o problemă dacă e corelată cu productivitatea. Sunt nişte riscuri, urmărim nişte indicatori„.

Ce a mai declarat Victor Andrei:

  • La titluri de stat contează mult cât de activă este banca eşti pe piaţa secundară, ce cumperi pe piaţa principală. Sunt elemente calitative, nu doar cantitative.
  • Un deficit comercial şi bugetar mare înseamnă finanţare netă. Dar vedem şi scadenţe mari pe piaţa internaţională. Deci o parte din linii se eliberează şi se poate reinvesti. Ne uităm şi la raportul cerere-ofertă la emisiuni. La aproape toate emisiunile cererea e mai mare decât oferta. Vorbim la cele pe scadenţe lungi. Pe scadenţe scurte, media dobânzii a ieşit sub dobânda de referinţă a BNR.
  • La emisiunile pe termen lung se adaugă incertitudinea şi gradul de risc al ţării, care în cazul României este la limita investment grade şi asta se vede în dobânzi.
  • Cursul de schimb este o non-problemă, spunea un coleg de la o bancă comercială. Amploarea intrărilor de valută în ţară, din investiţii directe, din greenfield, din bani europeni, granturi, care atrag alte investiţii, orizontale, creează premisele unei relative stabilităţi a cursului de schimb.
  • România are oportunităţi foarte mari acum, pe care le putem fructifica mai mult sau mai puţin. Au fost multe situaţii în care ne-am împuşcat singuri în picior.
  • O temere a mea ar fi o scădere a ratingului, care ar aduce consecinţe dure. Pot fi măsuri locale care generează anumite analize, pot fi probleme regionale. Şi zvonurile pe o anumită temă pot genera reacţii. Economia este mai rezilientă acum, dar şi sumele sunt mari şi pot duce la riscuri. Sunt situaţii locale, regionale, geopolitice.
  • Situaţia este incomparabil mai bună acum faţă de trecut, de 2007-2008. Eu sunt sigur şi cred că printr-un efort colectiv vom fructifica lucrurile bune care se intâmplă tării. Sistemul financiar este mult mai puternic şi mai stabil fată de situatiile de criză din trecut.

  •