ZF Transilvania

Primăria Carei, judeţul Satu Mare, continuă restaurarea castelului Karolyi cu peste 8 mil. euro de la Uniunea Europenă

Primăria Carei, judeţul Satu Mare, continuă...

Autor: Laurentiu Cotu

13.06.2024, 17:24 107

Primăria Carei, judeţul Satu Mare, a accesat un proiect european de peste 8 mil. euro, finanţat în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, pentru continuarea lucrărilor de restaurare a castelului Karolyi. Termenul de finalizare a lucrărilor de renovare este luna martie 2028, potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest.

’’În cadrul acestei etape vor fi restaurate dependinţele servitorilor, turnul de apă şi parcul dendrologic care împrejmuieşte castelul. Vor fi amenajate noi spaţii expoziţionale, saloane literar-artistice şi cafenele culturale. Turiştii se vor putea bucura de proiecţii astronomice, expoziţii de realitate virtuală şi realitate augmentată. De asemenea, vizitatorii castelului vor putea participa la ateliere în aer liber, activităţi de cunoaştere ale florei şi faunei, cât şi la degustări gastronomice cu specific local’’, se arată în comunicatul de presă transmis de ADR Nord-Vest.

Istoria castelului a început din secolul al XV-lea când familia Karolyi a construit o fortificaţie de formă patrulateră cu bastioane de colţ, şanţ şi zid de incintă. La sfârşitul secolului al XVIII-lea castelul a fost transformat într-un edificiu baroc, iar la finalul secolului următor castelul şi-a dobândit înfăţişarea actuală, fiind transformat într-un edificiu eclectic pe baza planurilor arhitectului Arthur Meinig.

laurenţiu.cotu@zf.ro