ZF Transilvania

Proiect european de peste 12 mil. euro pentru restaurarea şi transformarea în muzeu a castelului Teleki din Pribileşti, judeţul Maramureş

Proiect european de peste 12 mil. euro pentru restaurarea...

Autor: Laurentiu Cotu

24.06.2024, 16:02 210

Consiliul Judeţean Maramureş implementează un proiect european de peste 12 mil. euro, finanţat prin Prioritatea de investiţii 7 ’’O regiune atractivă’’ din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, pentru restaurarea şi transformarea în muzeu a castelului Teleki din Pribileşti.

Proiectul presupune convertirea edificiului într-un centru cultural-artistic multifuncţional, prevăzut cu spaţii expoziţionale, bibliotecă, săli de conferinţă, săli de evenimente şi centre de informare turistică. Lucrările de peisagistică includ plantarea de arbori, refacerea pajiştilor şi plantarea unor noi specii de flori, potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest.

’’Castelul are o istorie zbuciumată. Deşi este un monument istoric de importanţă naţională, ultima restaurare de anvergură a clădirii a avut loc în anul 1897, când edificiul a fost supraetajat în stil eclectic. Castelul era reşedinţa de vară şi sediul de vânătoare al familiei Teleki, ultimul proprietar al castelului fiind prim-ministrul Ungariei, Pál Teleki. În anul 1949 edificiul a fost naţionalizat şi transformat în perioada comunistă în sediu CAP, sală de cinema şi chiar şi depozit de cereale. Nefiind revendicat de urmaşi, în anul 2007 monumentul a intrat în posesia primăriei Satulung, care din lipsă de fonduri a scos castelul la licitaţie. Monumentul a fost achiziţionat de un urmaş de origine britanică al familiei Teleki, apoi de un cetăţean austriac, însă doar în anul 2021, când edificiul a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean Maramureş a fost demarat procesul de restaurare al monumentului’’, se arată în comunicatul de presă transmis de ADR Nord-Vest.