Bănci și Asigurări

Sănătatea sectorului bancar nu trebuie să elimine prudenţa din economie. Capacitate de finanţare există, dar şi companiile trebuie să îşi joace cartea capitalizării pentru a putea beneficia de finanţări în cazul unor evoluţii nefavorabile. Avem o mare vulnerabilitate în economie, o pondere foarte mare de companii subcapitalizate

ZF Bankers 2024, ziua 2

ZF Bankers Summit 2024, ziua 2

Principalele riscuri care sunt în prezent atât în România, cât şi pe plan internaţional, conflicte geopolitice importante, un război la graniţa României în desfăşurare, dezechilibrele macroeconomice rămân importante Sănătatea sectorului bancar din România a continuat să se consolideze.

Sistemul bancar se află într-una din cele mai bune perioade, cu majoritatea indicatorilor pe verde în ceea ce priveşte solvabilitatea, lichiditatea, calitatea activelor, profitabilitatea, ceea ce dă un semnal de stabilitate, soliditate şi capacitatea de a finanţa economie.

Pe de altă parte, prudenţa nu trebuie să lipsească, având în vedere principalele riscuri precum dezechilibrele macroeco­nomice, războiul de la graniţă şi conflictele geopolitice importante, iar companiile ar trebui să urmeze exemplul băncilor şi să se capitalizeze cu profitul obţinut pentru ca ulterior să devină bancabile, mai ales în cazul unor evoluţii nefavorabile.

Acestea au fost câteva idei desprinse din discuţiile care au avut loc în cadrul ZF Bankers Summit 2024, ziua a doua.

„Primul meu mesaj ar fi de prudenţă. Doar dacă ne uităm la principalele riscuri care sunt în prezent atât în România, cât şi pe plan internaţional, conflicte geopolitice importante, un război la graniţa României în desfăşurare, dezechilibrele macro-economice rămân importante. Sănătatea sectorului bancar din România a continuat să se consolideze. Constatăm că, pentru toţi indicatorii principali după care se evaluează sănătatea financiară a unui sector bancar, noi suntem cu valorile în zona verde, atât în ceea ce priveşte solvabilitatea, lichiditatea, calitatea activelor, profitabilitatea“, a explicat Florian Neagu, director general adjunct, Direcţia de stabilitate, BNR, în cadrul conferinţei.

El a mai adăugat că în ultimii patru ani se observă că ponderea dividendelor în total profituri în cazul economiei reale a fost de 107%, ceea ce înseamnă nu numai că nu s-a capitalizat economia, ci că s-au şi scos din rezervele făcute în anii anteriori.

În acelaşi timp, Florian Neagu a mai spus că sectorul bancar din România a avut şi el ani buni de profitabilitate, dar ponderea dividendelor în total profit este la 47%, ceea ce înseamnă că mai bine de jumătate din tot profitul obţinut nu a fost distribuit către acţionari şi către capitalizarea băncilor.