Business Internaţional

Designed in China, Made in Hungary: Ungaria a atras în 2023 investiţii chinezeşti aproape cât toate celelalte ţări europene la un loc

Designed in China, Made in Hungary: Ungaria a atras în...

Autor: Catalina Apostoiu

06.06.2024, 22:11 4235

Anul trecut, 44% din inves­ti­ţiile chinezeşti în Europa au fost atra­se de Ungaria, relevă un studiu pu­blicat recent de Institutul Mercator pentru Studii Chineze (Merics) şi Rhodium Group din Berlin, scrie Portfo­lio. Un­ga­ria a pri­mit astfel mai mul­te investiţii chi­ne­zeşti decât cele trei mari economii europene, Germa­nia, Franţa şi UK, la un loc.

Anul trecut, in­ves­tiţiile în electro­mo­bilitate au reprezentat două treimi, 69%, din investiţiile directe ale Chinei în Europa. Sectorul euro­pean de sănă­tate prezintă de aseme­nea un mare interes pentru investi­torii chinezi. Dispozitivele medicale, de exemplu, au reprezentat două treimi din toate investiţiile chinezeşti între 2021 şi 2023, se arată în raport.

Pe total, însă, investiţiile chine­zeşti în Europa sunt în scădere, atingând cel mai mic nivel din 2010, anul tre­cut, la 6,8 mi­liarde de euro.

„Proiectele green­­field chine­zeşti din Europa repre­zintă o evolu­ţie pozitivă, dar ni­ve­lul scăzut general al activităţii investi­ţionale indică un dezechilibru în relaţiile economice,“ a declarat Max Zenglein, economist-şef al Merics.

Companiile chineze au investit în Ungaria în primul rând în domeniul electromobilităţii. Cel mai mare producător de maşini electrice din lume, BYD, construieşte în prezent o fabrică în Ungaria pentru a alimenta piaţa europeană.

Great Wall Motors, un alt gigant auto chinez, intenţionează să construiască o uzină în apropiere de Pecs. Presa apropiată guvernului a republicat articolele iniţiale privitoare la investiţia GWM, însă oficialii le-au cerut să şteargă informaţiile respective pentru că guvernul maghiar nu voia ca povestea să iasă la iveală înaintea finalizării negocierilor cu chinezii.

Acest lucru arată cât de dependent este guvernul premierului Viktor Orban de investitorii chinezi în pofida discursurilor sale privitoare la suveranitatea economică a Ungariei.

În timpul vizitei sale din Ungaria din luna mai, preşedintele chinez Xi Jinping a descris relaţia dintre cele două ţări drept un parteneriat strategic cuprinzător care funcţionează în orice condiţii.

Investiţii chineze în valoare de 6.400 miliarde de forinţi (16,5 miliarde de euro) sunt în curs de realizare în Ungaria, declara premierul Viktor Orban în cadrul unui comunicat comun de presă cu preşedintele chinez, potrivit Daily News Hungary.

Comerţul bilateral a crescut de la 3 miliarde la 12 miliarde de dolari în 20 de ani, iar acum şapte destinaţii chineze sunt accesibile pe calea aerului din Budapesta, a subliniat acesta.

De la practic zero investiţii chineze în Ungaria cu 20 de ani în urmă, trei sferturi din investiţiile străine din Ungaria au venit din China anul trecut.

Cooperarea dintre Ungaria şi China la nivelul industriei energiei nucleare are un potenţial extraordinar, a subliniat de asemenea premierul maghiar.