Business Internaţional

O vară mai scumpă şi cu mai multe restricţii îi aşteaptă pe turiştii din întreaga lume

O vară mai scumpă şi cu mai multe restricţii îi...

Autor: Catalina Apostoiu

05.06.2024, 22:12 951

Din Barcelona până în Bali, taxe majorate şi noi re­guli iau în vizor supraturis­mul şi comportamentele tur­bulente. Unii localnici sunt îngrijoraţi că schimbările vor pune pe fugă turiştii, scrie The New York Times.

O nouă taxă în Bali, taxe mai mari la hotelurile din Amsterdam şi Paris, reguli mai stricte privitoare la con­sumul de băuturi alcoolice în public în Milano şi Mallorca, preţuri de groază la Lacul Ba­laton, festivaluri mai scum­pe în Ungaria, inflaţie record în Turcia, restricţii privitoare la consumul de apă în insulele greceşti sunt doar unele din aspectele care ar putea provoca dureri de cap turiştilor în această vară.

Liderii din multe desti­na­ţii turistice majore au adoptat măsuri pentru a îmblânzi mulţimile de turişti, sau cel puţin a câştiga mai mult de pe urma lor.

În unele locuri, propu­ne­rile pentru taxe noi sau noi reguli pentru vizitatori au atras opoziţie din partea lo­cui­torilor, care se tem că tu­riştii necesari pentru impul­sionarea economiilor locale vor sta deoparte.

Însă destinaţiile au ne­voie să găsească metode de a con­tracara ceea ce Megan Epler Wood, managing di­rector al Sustainable Tourism Asset Ma­nagement Program de la Cornell University, numeşte „povara invizibilă“ a turismului.

Din februarie, vizitatorii insulei indoneziene Bali sunt nevoiţi să plătească o taxă de 150.000 de rupii, sau aproxi­ma­tiv 9,40 $ pe vizită, veni­turile ob­ţinute urmând să fie folosite pentru susţinerea prezervării activelor cultu­rale şi naturale ale insulei.

Începând cu 1 august, majoritatea turiştilor străini care vizitează Insulele Galapagos, trebuie să plătească o taxă de intrare de 200 $, dublul celei actuale, banii fiind folosiţi pentru susţinerea conserveării, îmbunătăţirea infrastrutcurii.

În aprilie, Veneţia a introdus o taxă de 5 euro pentru turiştii care vizitează în zilele de vârf. În Hawaii, posibilitatea introducerii unei noi taxe turistice a atras opoziţia localnicilor.

Cu turismul în revenire la niveluri prepandemice, mai multe destinaţii au crescut sau ajustat taxele hoteliere pentru a atrage venituri mai mari. Grecia încearcă să se întărească în faţa dezastrelor climatice, iar guvernul ţării vrea ca turiştii să ajute. Taxa de „rezilienţă în faţa crizei climatice“ va fi mai mare în perioada martie-octombrie. În ceea ce priveşte Grecia, turiştii s-ar putea confrunta şi cu restricţii privitoare la consumul de apă pe fondul secetei.

Şi în Amsterdam şi Barcelona taxele hoteliere au crescut în acest an. Înaintea Jocurilor Olimpice din vară, legislatorii din regiunea Île-de-France au impus o nouă taxă, pe lângă taxa hotelieră normală.

Inflaţia este de asemenea o problemă. Cei care vor să mănânce langoşi ungureşti la Lacul Balaton în acest an se vor confrunta cu preţuri foarte mari. Cei care vizitează „litoralul maghiar“ ar trebui să se aştepte la preţuri cu 10% mai mari faţă de anul trecut, potrivit Daily News Hungary. Lacul Velenţa este o alternativă grozavă la Lacul Balaton, dar în acest an şi preţurile de aici vor fi mari.

Şi unele festivaluri din Ungaria vin cu preţuri mai mari. La Muveszetek Volgye, preţurile s-au dublat în acest an.

În Turcia, inflaţia a trecut de 75% în luna mai, urcând de la 69,8% în aprilie.

În alte destinaţii turistice, focusul este pe descurajarea comportamentului care poluează mediul local sau afectează calitatea vieţii locuitorilor.

În anumite zone din Mallorca şi Ibiza, de exemplu, guvernul a impus o interdicţie pe comercializarea şi consumul de alcool târziu noapte pe străzi.