Eveniment

Fermierii români: Să transformăm grâul, porumbul sau lucerna în carne şi lapte. VIDEO

Autor: Gabriel Razi, Luiza Chiroiu

26.05.2015, 00:09 1005

Fermierii români prezenţi ieri la evenimentul ZF „Agricultura intră în febra banilor europeni“ afirmă că România poate deveni o putere agricolă doar dacă transformă grâul şi porumbul prin creşterea animalelor în lapte şi carne.

În opt ani de prezenţă în UE, Ro­mânia a pierdut 0,7 milioane de capete de bovine şi 1,6 milioane de porcine.

„Valoarea adăugată o putem mări prin transformarea producţiei primare în produse procesate natural. Animalul transformă grâul, porumbul sau lucerna în lapte şi carne, iar abia apoi se adaugă valoare adăugată prin procesare industrială“, a spus ieri Nicuşor Şerban, proprietarul fermei de 2.000 de bovine Agroserv Măriuţa din Călăraşi.

Agricultura a crescut în zigzag în primii opt ani de apartenţă la UE, dar România a reuşit să se afirme doar ca un vânzător de materie primă ieftină. Vapoarele de cereale şi animale vii au făcut cozi în portul Constanţa, produsele româneşti şi-au făcut loc pe pieţele de export, dar cu o zootehnie în genunchi povestea agriculturii este doar cea a unui gigant cu picioare de lut. Creşterea animalelor este singurul element care asigură majorarea valorii adăugate din agricultură în condiţiile în care produc-ţia de grâu, porumb sau rapiţă sunt segmente de volum cu marje reduse pe unitatea de produs.

„Astăzi suntem foarte jos pe bovine, avem 2 milioane de bovine, iar Fran­ţa are 23 de milioane la o suprafaţă agricolă dublă“, a spus şi Mihai Miron, proprietarul fermei de 1.000 de bovine Bio­terra din Alba, la evenimentul organizat de ZF în parteneriat cu PwC, Carrefour şi casa de avocatură Schoenherr.

 

Evenimentul ZF de ieri a strâns la masa discuţiilor 13 dintre oamenii-cheie din agricultură, alături de alţi 100 de invitaţi în sală