Eveniment

Toate ţintele ratate la cheltuielile bugetare: deficitul bugetar ajunge la patru luni din an la 3,24% din PIB. În ritmul actual, România încheie anul cu un deficit bugetar de 8% din PIB

Toate ţintele ratate la cheltuielile bugetare: deficitul...

Autor: Răzvan Botea

29.05.2024, 08:30 354

Veniturile statului au crescut uşor peste bugetare:15% a fost avansul din primele patru luni din an, faţă de o bugetare de 13%. Dar cheltuielile au scăpat de sub control: plus 29%, la o bugetare de plus 10% Au crescut cheltuielile cu salariile bugetarilor cu 21% iar cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 27%.

Spre 8% din PIB ar ajunge deficitul bugetar la final de 2024, dacă ritmul actual al cheltuielilor şi veniturilor la bugetul de stat s-ar menţine. În primele patru luni din 2024, deficitul a scăpat de sub control, după ce veniturile au crescut cu 15% iar cheltuielile cu 29%. Programarea bugetară prevedea o creştere a veniturilor de 13% şi cheltuielilor de numai 10%.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat de curând că executivul poartă deja negocieri la Bruxelles pentru o nouă înţelegere referitoare la procedura de deficit excesiv în care se găseşte ţara. Conform acordurilor europene, statul român s-a obligat să menţină deficitul bugetar la un prag maxim de 3% din Produsul Intern Brut în fiecare an. În urma abaterii din 2019, când cabinetele conduse de Viorica Dăncilă şi Ludovic Orban au înregistrat un deficit bugetar de 4,6% din PIB, România a intrat în procedura de deficit excesiv şi s-a angajat ca până în anul 2024 să revină la un deficit de 3% din PIB.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro