Eveniment

Alegeri SUA 2024: Democraţii au intrat în panică după prestaţia absolut catastrofală a lui Biden. Guvernatorul Californiei ar fi primul pe lista favoriţilor să îl înlocuiască pe Biden, deşi acesta îl susţine în continuare pe actualul preşedinte. În spatele lui este celebra familie de miliardari Getty

Alegeri SUA 2024: Democraţii au intrat în panică după...

Autor: Ştefan Stan

28.06.2024, 15:50 540

Prestaţia ezitantă a preşedintelui Biden împotriva lui Donald Trump de joi a lăsat Partidul Democrat în dezordine, oficialii încercând să analizeze perspectivele preşedintelui după o apariţie în care acesta s-a împiedicat de cuvinte, s-a bâlbâit în multe răspunsuri şi a sporit îngrijorarea larg răspândită a alegătorilor că este prea bătrân pentru a servi, potrivit WSJ. 

Timp de luni de zile, mulţi democraţi au susţinut că preşedintele în vârstă de 81 de ani este potrivit pentru un al doilea mandat. Cu toate acestea, după dezbatere, unii strategi democraţi, donatori şi consilieri ai donatorilor s-au declarat şocaţi de prestaţia lui Biden, despre care au spus că a stimulat discuţii private cu privire la înlocuirea sa pe lista prezidenţială. Aceştia au recunoscut, totuşi, că şansele ca preşedintele să se retragă rămân reduse.

Panica a fost generalizată, au spus ei, dar nu a existat un consens asupra unui plan de urmat. Unii au încercat să se gândească la scenarii care ar putea duce la o schimbare la vârful listei, cum ar fi oficiali de partid de rang înalt care să ceară public ca Biden să se dea la o parte. Alţii au declarat că au simţit un sentiment de resemnare, ştiind că doar o mână de oameni apropiaţi preşedintelui aveau puterea de a face ceva.

Un aliat al lui Biden a spus că a fost nevoit să închidă televizorul de mai multe ori. Un altul a spus că prestaţia lui Biden l-a făcut chiar şi pe Trump, 78 de ani, care a repetat falsuri pe parcursul celor 90 de minute ale evenimentului, să pară un om de stat. De asemenea, unii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectul pe care dezbaterea l-ar avea asupra strângerii de fonduri a lui Biden, într-un moment în care Trump este pe cale să elimine avantajul financiar al preşedintelui.

"Sunt foarte îngrijorat", a declarat un deputat democrat, adăugând că alegătorii nu-l plac pe Trump, dar au fost zguduiţi de prestaţia lui Biden. "Sunt în genunchi şi mă rog să nu fie prea târziu pentru a-l înlocui. Acest lucru putea fi evitat", a declarat parlamentarul.

Un alt ales democrat a declarat că mulţi membri democraţi ai Congresului au fost panicaţi după dezbatere, spunând că unii, inclusiv cei loiali Casei Albe, doresc un nou candidat.

"Joe Biden avea un singur lucru de făcut în seara asta şi nu l-a făcut", a declarat fostul senator Claire McCaskill (D., Mo.) pe MSNBC. "Trebuia să îndeplinească un singur lucru, şi anume să asigure America că, la vârsta sa, este în stare să facă faţă funcţiei. Şi nu a reuşit acest lucru".

Mai mulţi consilieri ai democraţilor proeminenţi consideraţi potenţiali candidaţi prezidenţiali în 2028 au primit mesaje de la donatori care îşi exprimau îngrijorarea cu privire la prestaţia preşedintelui, potrivit persoanelor informate cu privire la discuţii. 

După încheierea dezbaterii prezidenţiale CNN, guvernatorul Californiei Gavin Newsom, unul dintre cele mai vehiculate nume că ar putea să îl înlocuiască pe Biden, a ripostat la reporteri când a fost întrebat dacă ar susţine ideea înlocuirii preşedintelui Biden.

"Nu i-aş întoarce niciodată spatele preşedintelui Biden. Nu i-aş întoarce niciodată spatele preşedintelui Biden. Nu cunosc niciun democrat din partidul meu care ar face asta. Şi mai ales după seara asta, îl susţinem", a spus Newsom.

"Este o cursă lungă, nu un sprint. Suntem cu toţii implicaţi. Ne vom dubla eforturile în următoarele câteva luni. Vom câştiga aceste alegeri", a continuat el.

Când a fost întrebat despre performanţa lui Biden, Newsom a spus că îi pasă de "substanţă".