Eveniment

Costul lipsei de asigurare este mai mare decât costul de asigurare. Ţinta pentru o piaţă a asigurărilor de 10 mld. euro ar trebui dublată pentru a putea vorbi de o protecţie cât de cât reală în România

ZF Bankers Summit 2024, ziua 3, piaţa asigurărilor

ZF Bankers Summit 2024, ziua 3

Vremea creşterilor prin redistribuire ca urmare a falimentelor recente s-a încheiat, RCA-ul are un moment zero, dar plafonarea rămâne pentru încă trei luni cu şanse de prelungire până la finalul anului Piaţa asigurărilor încă este tânără, deci predispusă la greşeli Exsită o nevoie de reechilibrare a balanţei pe diferite segmente de asigurări Asigurările de răspundere civilă pentru companii şi asigurările de viaţă au potenţial şi pot creştere semnificativ.

Piaţa asigurărilor din România îşi menţine optimismul, în ciuda dificultăţilor din ultimii ani, acţionarii încă o privesc cu încredere pe termen lung şi există deschidere de a investi în continuare.

Potenţialul de creştere după redistribuirea pieţei RCA este consumat deja, anul 2024 este primul an postredistribuţie a pieţei după falimentele recente, iar RCA-ul este în continuare o piaţă care consumă multe resurse şi dacă nu este normalizată va ţine în loc dezvoltarea întregii pieţe de asigurări.

Nevoia de protecţie există şi este evidentă pe zona de răspundere civilă, dar cererea este în continuare prea mică.

Asigurările de viaţă ar putea depăşi asigurările Casco ca volum al subscrierilor, iar exemplul altor pieţe din regiune, unde ponderea asi­gurărilor de viaţă reprezintă 80% din volumele din portofolii, ar trebui să seteze noi aşteptări pentru piaţa locală.

Acestea au fost câteva din subiectele discutate în cadrul ZF Bankers Summit 2024, în cea de-a treia zi dedicată exclusiv asigurărilor.

„România este o piaţă pe care acţionarii o privesc cu încredere pe termen lung şi de aici şi deschiderea de a investi în continuare, în ciuda dificultăţilor. Anul acesta ne aşteptăm să fie primul an când asiguările de viaţă vor depăşi puţin asigurările Casco. La cinci luni, ritmul de creştere accelerează asigurările de viaţă, faţă de primul trimestru, atât cele care acoperă riscul de longevitate şi deces, cât şi cele de investiţii, care sunt într-o cerere fantastică din partea pieţei“, a explicat Virgil Şoncutean, CEO al Allianz-Ţiriac.

Din punctul de vedere al lui Sorin Mititelu, vicepreşedinte al ASF responsabil de zona asigurărilor, piaţa asigurărilor încă este o piaţă tânără, iar fără o bază de capital nu se poate gestiona un sistem de asigurări.

„Inerent se fac greşeli, fiind o piaţă tânără. Nota de plată pentru falimente a fost destul de mare. Cam 1,2 miliarde euro a fost obligaţia de plată a Fondului de Garantare a Asiguraţilor pentru falimentele din ultimii ani şi mai sunt de plată 800 milioane euro. Nu poţi gestiona un sistem de asigurări fără o bază de capital. Aceste falimente au consumat din baza de capital şi au ţinut pe loc dezvoltarea pieţei“, a detaliat Sorin Mititelu.