Eveniment

Donald Trump, cu un pas mai aproape de revenirea la Casa Albă. Curtea Supremă a SUA decis că Trump beneficiază de imunitate pentru "acte oficiale" în calitate de preşedinte, ceea ce probabil va amâna procesul federal până după alegerile din noiembrie

Donald Trump, cu un pas mai aproape de revenirea la Casa...

Autor: Ştefan Stan

01.07.2024, 22:19 76

Curtea Supremă a SUA a hotărât că Donald Trump beneficiază de o imunitate largă împotriva urmăririi penale pentru acţiunile sale în calitate de preşedinte, într-o decizie care probabil va întârzia procesul său privind acuzaţiile de a fi încercat să anuleze alegerile din 2020, scrie FT. 

Decizia istorică de luni îl protejează pe Trump pentru acte "oficiale". Instanţele inferioare vor trebui acum să stabilească limitele dintre actele personale şi cele oficiale ale unui preşedinte.

Procesul, care ar putea lua mult timp, reduce probabilitatea unui verdict în cazul interferenţei electorale înainte de votul din noiembrie, într-o victorie pentru Trump, prezumtivul candidat republican.

Dacă va fi ales, Trump ar putea instrui DoJ să renunţe la caz. Într-o postare pe social media, el a scris: "MARE VICTORIE PENTRU CONSTITUŢIA ŞI DEMOCRAŢIA NOASTRĂ. MÂNDRU SĂ FIU AMERICAN!"

Decizia pozitivă pentru Trump vine în timp ce campania adversarului său, preşedintele Joe Biden, se clatină după o prestaţie dezastruoasă la o dezbatere între candidaţi, săptămâna trecută.

Cu 6 voturi pentru şi 3 împotrivă, Curtea Supremă a decis că un fost preşedinte beneficiază de imunitate absolută în cazul acţiunilor întreprinse pentru a-şi exercita "puterile constituţionale fundamentale" şi "are dreptul cel puţin prezumtiv la imunitate împotriva urmăririi penale pentru toate actele sale oficiale".