Eveniment

Vremea se strică în aproape toată ţara: Cod portocaliu de ploi torenţiale, vijelii şi grindină, în 27 de judeţe

Vremea se strică în aproape toată ţara: Cod...

Autor: Mediafax

02.07.2024, 11:06 64

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi noi alerte meteo. Un cod portocaliu de instabilitate atmosferică este valabil de marţi până miercuri în Bucureşti şi 27 de judeţe.

În intervalul marţi, ora 10.00 - miercuri, ora 10.00, este în vigoare un cod galben în Crişana, nord-vestul Transilvaniei şi local în Banat, Maramureş, Muntenia şi Moldova. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50...70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp.

Miercuri (3 iulie) manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul şi estul ţării.

Codul portocaliu a fost emis pentru acelaşi interval de timp şi vizează Capitala şi 27 de judeţe: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Harghita, Mureş, Cluj, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov.

Aici, vor fi perioade cu averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii, cu viteze la rafală în general de 70...90 km/h, descărcări electrice şi grindină.

În intervale scurte de timp (1...3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi pe arii restrânse de peste 50...70 l/mp.

În ce priveşte prognoza specială pentru Bucureşti, canicula şi disconfortul termic ridicat vor persista, însă din orele serii gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere şi se va manifesta prin perioade cu intensificări ale vântului (rafale în general de 60...80 km/h), vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi condiţii de grindină.

În intervale scurte de timp, 1...3 ore, sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de 15...25 l/mp, izolat posibil 30 l/mp.

Temperatura maximă va fi de 35...37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi; minima termică va fi de 18...20 de grade.

UPDATE:

Marţi mai e în vigoare şi o alertă cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat.

În cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, precum şi în sud-vestul Dobrogei, va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 35...37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.