Burse - Fonduri mutuale

Octavian Pătraşcu, CEO al grupului german NAGA, care a fuzionat cu firma locală CAPEX: 21% din populaţia planetei are cont de investitor la bursă. Industria fintech creşte de trei ori mai repede decât sectorul bancar

Octavian Pătraşcu, CEO al grupului german NAGA, care a...

Autor: Eduard Ivanovici

11.07.2024, 17:35 99

În contextul în care un om din cinci investeşte direct sau indirect la nivel mondial pe piaţa de capital, Octavian Pătraşcu, CEO al grupului german NAGA, care deţine fintech-ul cu acelaşi nume, spune că utilizatorii platformelor de tranzacţionare îşi vor schimba obiceiurile de investiţii în anii următori, căutând tot mai multe aplicaţii de tip „all-in-one”.

„21% din toată populaţia planetei are, într-o formă sau alta, un cont de investitor pe piaţa de capital. Asta ne aduce în faţa unei pieţe de 120 de trilioane de dolari. Subiectul principal este însă că industria fintech creşte de trei ori mai repede decât sectorul bancar, deci putem beneficia şi de aici pe viitor”, spune CEO-ul.

El a vorbit în cadrul evenimentului NAGA Group Capital Markets Day, organizat pe 11 iulie.

În aprilie, NAGA Group – care deţine fintech-ul NAGA, listat pe piaţa de capital din Germania – a anunţat că acţionarii au oferit undă verde fuziunii grupului cu Capex.com, platformă de tranzacţionare fondată de românul Octavian Pătraşcu.

„În prezent este vorba despre democratizarea instrumentelor financiare, însă ştim despre ce va fi vorba în viitor. Pe măsură ce utilizatorii devin din ce în ce mai experimentaţi şi au cereri tot mai complexe, o să se uite spre un ecosistem în care vor avea experienţe de tip «all-in-one». Deci întreaga piaţă trece astăzi printr-o schimbare, iar NAGA conduce această cursă”, adaugă şeful societăţii.

În cadrul celei mai recente adunări generale a acţionarilor NAGA, Octavian Pătraşcu – CEO al companiei din primăvară – a pre­zen­tat viziunea pentru „Noua NAGA“, anunţând atât noul cadru de regle­mentare format din nouă licenţe (cu două suplimentare în curs de apro­bare) şi 12 birouri în întreaga lume, cât şi creşterea acoperirii glo­bale a grupului prin oferirea produsului în peste 100 de ţări.

Cumulate, veniturile celor două companii – NAGA şi CAPEX – au ajuns la 77,3 milioane de euro în 2023, iar volumele totale de tranzacţionare au însumat, per total, 307 miliarde de euro, afirmă Octavian Pătraşcu.

După aprobarea fuziunii, CEO-ul a devenit unul dintre cei mai mari acţionari ai noului NAGA, companie sub umbrela căreia se află aplicaţia omonimă de investiţi, cu o reţea de socializare încorporată. Grupul numără peste 1,6 milioane de utilizatori, având în plan depăşirea pragului de 5 milioane până în 2025-2026.

Din acţionariatul noului NAGA face parte fondul de investiţii al celebrului investitor american Peter Thiel, cofondator al PayPal şi Palantir Technologies, cu o avere netă de 6,7 miliarde de dolari.

Octavian Pătraşcu este antreprenor şi investitor în proiecte tech, însă şi în industrii precum real estate şi energie. El a fost unul dintre investitorii în proiectul smartwatch-ului local Vector Watch, condus de Andrei Pitiş, care l-a vândut ulterior către Fitbit, achiziţionat la rândul său de Google.

NAGA Group are sediul la Hamburg, în Germania, fiind listat pe Bursa de Valori Frankfurt din 2017. Valoarea de piaţă a companiei este de circa 44 de milioane de euro, după ce acţiunile au pierdut 46% în ultimul an. Cotaţia este pe minus cu peste 90% de la listare.

După încheierea fuziunii, evaluarea bursieră a NAGA va fi de 237,4 milioane de euro, conform estimărilor PwC.

 
 

Alte declaraţi din timpul NAGA Group Capital Markets Day:

 
  • CAPEX este o companie fondată în 2018 de mine, finanţată cu 28 de milioane de euro, având 600.000 de utilizatori înregistraţi. Anul trecut a fost bun pentru că am atins  un volum record de tranzacţionare de 150 de miliarde de euro, acesta fiind principalul generator de venituri.
 
  • Cred că una dintre principalele realizări este faptul că avem o situaţie financiară pozitivă, chiar dacă am avut parte de o creştere rapidă. Suntem una dintre acele platforme de brokeraj cu cea mai mare creştere, ajungând la 150 de milioane de euro venituri de când am lansat compania.
 
  • NAGA este un startup cu o creştere foarte rapidă, care a transformat piaţa, construind o aplicaţie financiară de tip „all-in-one” şi o mare comunitate de investitori. Creşterea a venit însă cu provocări, întrucât 90% din utilizatorii înregistraţi sunt din Europa, în mare parte din Germania.
 
  • De asemenea, au întâmpinat dificultăţi operaţionale din cauza faptului că nu au abordat pieţele emergente, creând astfel noi dificultăţi la nivelul profitabilităţii. Pe de altă parte, CAPEX nu a avut aceste probleme deoarece am construit diferit compania încă de la început datorită experienţei câştigate în cadrul celorlalte două companii pe care le-am fondat.