Eveniment

ZF Live. Marcel Boloş, ministrul finanţelor: Nu creştem TVA şi nu introducem impozit progresiv pe venit. Ca alternativă, eu cred că trebuie să avem măsuri fiscale care să nu dărâme şi să nu afecteze mediul de afaceri

Marcel Boloş, ministrul finanţelor: Ca alternativă, eu cred că trebuie să avem măsuri fiscale care să nu dărâme şi să nu afecteze mediul de afaceri.

Marcel Boloş, ministrul finanţelor: Ca alternativă, eu cred că trebuie să avem măsuri fiscale care să nu dărâme şi să nu afecteze mediul de afaceri.

Autor: Răzvan Botea

11.07.2024, 00:08 123

Marcel Boloş, ministrul finanţelor, a infirmat la ZF Live discuţiile privind creşterea TVA din 2025 şi introducerea impozitului progresiv, în contextul în care guvernul care va fi ales va trebui să înceapă un plan de reducere a deficitului bugetar Marcel Boloş a mai vorbit în cadrul interviului despre discuţiile cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului bugetar, dar şi despre evoluţia economiei României în 2024, a necesarului de finanţare şi a costurilor de împrumut.

„Nu s-a pus în discuţie acest lucru sub nicio formă (creşterea de TVA şi impozitul progresiv – n. red.). Încercăm să nu ne atingem de ceea ce înseamnă taxa pe valoare adăugată. Sigur, aici sunt declaraţii peste declaraţii în spaţiul public. Sub nicio formă n-am luat în calcul impozitul progresiv. Cota unică cu sistem de deductibilităţi a agreat-o şi domnul prim-ministru. Ca şi alternativă, eu cred că trebuie să avem măsuri fiscale care să nu dărâme şi să nu afecteze mediul de afaceri“, a răspuns Marcel Boloş, întrebat dacă sunt discuţii privind creşterea celor două resurse bugetare.

Întrebarea vine în contextul în care, după anul electoral 2024, guvernul care vine la Palatul Victoria va fi nevoit să ia măsuri pentru reducerea deficitului bugetar după ce, aşa cum a anunţat Marcel Boloş, prognoza Comisiei Europene este că deficitul buegtar din 2024 va fi de 6,9% din PIB, peste ţinta iniţială de 5% din PIB.

În aceste condiţii, deficitul va trebui redus gradual spre ţinta de 3% din PIB începând cu 2025 şi acest lucru înseamnă că va fi nevoie de măsuri pe ambele paliere bugetare, atât pe cheltuieli, cât şi pentru creşterea veniturilor.  „Avem o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar pe care Comisia Europeană a transmis-o ţării noastre pe data de 21 iunie, care porneşte de la un deficit de 6,9% din PIB în 2024 şi sunt două scenarii: unul cu 7 ani şi altul cu 4 ani, în care într-un scenariu avem o ajustare de 1,2% din PIB de realizat pe an şi un scenariu cu 0,7% din PIB pe an“, a mai spus Marcel Boloş.

Cu un deficit bugetar de 6,9% din PIB, necesarul de finanţare a României creşte de la 180 mld. lei la 220 mld. lei, a mai spus ministrul. Pe de altă parte, nu sunt probleme de finanţare, a adăugat el, pentru că in­vestitorii au supra­subscris la toate licitaţiile de titluri de stat, atraşi de dobânzile mari la care se împrumută România.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro