Companii

Bicicletele electrice cuceresc Europa. Polonia, ultima ţară care plănuieşte subvenţionarea acestora

Bicicletele electrice cuceresc Europa. Polonia, ultima...

Autor: Catalina Apostoiu

10.07.2024, 23:42 53

Guvernul polonez intenţio­nează să subvenţioneze bicicletele electrice cu până la 5.000 de zloţi şi pe cele cargo cu până la 9.000 de zloţi, relatează Polskie Radio.

Un proiect în acest sens în va­loa­re de 300 milioane de zloţi (70,2 mi­li­oane de euro) a intrat în consul­tări publice în Polonia, acestea urmând să dureze până pe 18 iulie. Programul ar urma să fie finanţat cu fonduri europene.

Subvenţiile vor fi disponibile ca ram­bursări, dar nu vor acoperi bu­nurile achiziţionate prin acorduri de leasing.

Potrivit noului proiect, susţine­rea financiară pentru achiziţia de bi­ci­clete moderne va fi disponibilă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru autorităţi locale şi businessuri anga­ja­te în transportul rutier, servicii de curierat şi poştale sau în închirierea de echipamente recreaţionale şi sportive.

Bicicletele subvenţionate trebuie să fie echipate cu o baterie litiu-ion sau similară cu o capacitate de cel puţin 10 Ah, fabricată de producători din ţări UE.

Vânzările de biciclete electrice le-au devansat pe cele de biciclete tra­diţionale în mai multe ţări euro­pene, printre care Austria, Belgia, Germania şi Olanda, iar bicicletele electrice câştigă rapid cotă de piaţă în alte ţări ca Franţa şi Elveţia, notează Bloomberg.

Această creştere explozivă îi în­cântă pe strategii europeni dornici să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Ţări ca Italia şi Finlanda şi oraşe incluzând Parisul şi Londra oferă reduceri cumpărătorilor de biciclete electrice.

În cazul bicicletelor electrice, deplasarea devine mai uşoară şi mai rapidă, iar oamenii pot face mai multe lucruri în timpul pe care-l au la dispoziţie. Să duci copiii la şcoală, să mergi la magazine, toate aceste lu­cruri necesită mai puţin efort cu o bicicletă electrică.

În cazul celor mai în vârstă, bici­cletele electrice le permit să meargă în continuare pe bicicletă pe măsură ce îmbătrânesc.

În practic toate ţările unde bicicletele electrice constituie cea mai mare parte a vânzărilor de biciclete, guvernele au acordat asistenţă financiară pentru achiziţii. Acest lucru este valabil în cazul Austriei şi Belgiei, de exemplu.

Şi Franţa oferă discounturi, încercând în acelaşi timp să familiarizeze oamenii cu acest tip de bicicletă. Un număr de regiuni din această ţară au instituit programe de închirieri pe termen lung prin care se oferă biciclete electrice pentru câteva luni la un preţ nominal de aproximativ 40 de euro pe lună, cu asigurări şi mentenanţă incluse.

Închirierea de biciclete electrice este destul de populară în Europa, companii ca Swapfiets, Coyote şi Dance operând în locuri ca Olanda şi Germania.