Bănci și Asigurări

Asigurările property, de daune la proprietăţi, incendiu şi calamităţi naturale au avut o evoluţie mai lentă faţă de restul pieţei în ultimul deceniu, ajungând cumulat la puţin peste 2 mld. lei. Cum va arăta peste 5 ani acest segment de property dacă în ultimul deceniu dinamica medie a fost de 4%, respectiv 6%?

Asigurările property, de daune la proprietăţi,...

Autor: Mircea Nica

10.06.2024, 16:00 74

♦ Asigurările de daune la proprietăţi (A9) au avut cea mai volatilă evoluţie, rămânând sub 300 mil. lei în ultimul deceniu, în ciuda unor riscuri tot mai mari şi diverse ♦ Din perspctiva asigurărilor de incendiu şi calamităţi naturale (A8), piaţa a reuşit să spargă bariera de 1 mld. lei în 2017, dar a continuat timid, cu creşteri sub 10% până în 2022 şi 2023, unde se observă un avans mai consistent.

Piaţa asigurărilor property, cele două clase de asigurări (A9 şi A8) pentru daunele la proprie­tăţi, incendiu şi calamităţi na­tu­rale, au avut o evoluţie des­tul de lentă comparativ cu alte segmente din piaţă care au înregistrat fie dinamici consis­tente de-a lungul ultimului deceniu, fie se află la volume de miliarde de lei. În schimb, aceste două segmente, care prin prisma acoperirilor ar trebui să fie vitale pentru orice companie din România, se află la fi­nalul anului 2023 la un volum al subscrieri­lor de 255 mil. lei în cazul poliţelor pentru daunele proprietăţilor şi la circa 1,8 mld. lei pentru incendiu şi calamităţi naturale.

Pe lângă acoperirile efective pe care aceste poliţe le oferă companiilor odată ce aceste poliţe sunt achiziţionate, se pot adăuga şi clauze de business interruption. Astfel, activitatea companiei, în cazul pro­ducerii unui eveniment precum incendiul, ar putea fi ajutată de o formă de despăgu­bire prin această clauză.

În ceea ce priveşte fiecare clasă de asi­gurare în parte, asigurările de daune la pro­prie­tăţi, respectiv clasa A9, a înregistrat o creştere de 53% în ultimul deceniu, ajungând la finalul anului trecut la 255 mil. lei. Nivelul este unul semnificativ de scăzut faţă de alte segmente din piaţă.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro