Bănci și Asigurări

Circa 15.000 de firme, majoritatea microîntreprinderi, au devenit eligibile pentru credite bancare datorită garanţiilor de stat

BNR observă o intensificare a riscului de credit la nivelul creditelor cu garanţii de stat, volumul creditelor neperformante majorându-se cu plus 53% în martie 2024 în termeni anuali. Totuşi, rata de neperformanţă a creditelor cu garanţii de stat rămâne la niveluri sub medie, respectiv 3,1% (în creştere de la 2,4% în urmă cu un an).

BNR observă o intensificare a riscului de credit la nivelul creditelor cu garanţii de stat, volumul creditelor neperformante majorându-se cu plus 53% în martie 2024 în termeni anuali. Totuşi, rata de neperformanţă a creditelor cu garanţii de stat rămâne la niveluri sub medie, respectiv 3,1% (în creştere de la 2,4% în urmă cu un an).

Autor: Claudia Medrega

04.07.2024, 00:08 53

BNR susţine că aproximativ 45.000 de firme au luat credite prin programe guvernamentale între iunie 2020 şi martie 2024, dintre care circa 15.000 nu au avut credite bancare înainte de anul 2020, majoritatea fiind de tip microîntreprinderi.

România se confruntă cu o legătură foarte complicată între sistemul bancar şi companii, având în vedere că firmele au nevoie de credite pentru finanţarea activităţii, însă multe dintre ele nu răspund criteriilor bancare, cum ar fi cel legat de capitalizare, având un deficit cronic de capital.

De asemenea, în cazul firmelor mai mici care reuşesc totuşi să ia credite de la bănci apare riscul de neplată, respectiv creşterea ratei de neperformanţă, rămânând de văzut cât de mult se poate extinde această problemă.

În aceste condiţii, provocarea este cum facem să creştem numărul de companii care au acces la creditarea bancară şi să fie majorat astfel şi gradul de intemediere financiară (ponderea creditelor în PIB), care plasează România la coada Europei.

Garanţiile de stat s-au conturat ca o soluţie în ultimii ani, făcând eligibile pentru credite bancare circa 15.000 de firme, majoritatea microîntreprinderi, firme care nu au avut credite bancare înainte de anul 2020, potrivit BNR.

Firme din toate sectoarele economiei au apelat la credite garantate de stat, introducerea programelor cu garanţii de stat facilitând creşterea accesului la finanţare pentru IMM din România, arată BNR în Raportul asupra stabilităţii financiare. Garanţiile au fost acordate atât pentru capital de lucru, cât şi pentru investiţii.

„Astfel, în perioada iunie 2020 - martie 2024, aproximativ 45.000 de firme au luat credite prin programele guvernamentale.“

 Dintre acestea, circa 15.000 nu au avut credite bancare înainte de anul 2020, majoritatea fiind de tip microîntreprinderi“, susţine BNR.

Perspectiva creditării cu riscuri mai mici, prin programe guvernamentale, garantate de stat, a atras ca un magnet în ultimii ani multe bănci care activează pe piaţa locală, bănci mari fiind de exemplu pe poziţiile fruntaşe în topul plafoanelor de garantare alocate prin programul guvernamental din categoria IMM Invest.

„Pe fondul continuării programelor de garantare a statului iniţiate în contextul pandemiei COVID-19, contractarea de către sectorul companiilor nefinanciare de astfel de credite a crescut semnificativ în ultimii 4 ani. La finalul lunii martie 2024, soldul era de aproximativ 11 ori mai mare decât cel înregistrat în luna iunie 2020, când s-a introdus programul IMM Invest, atingând nivelul de 36,4 mld. lei“, conform raportului BNR.

Banca centrală atenţionează că în ultima perioadă s-a observat o deteriorare a calităţii creditelor cu garanţie de stat acordate companiilor, credite care au dobânda subvenţionată de stat, însă doar în primul an.

„Se observă o intensificare a riscului de credit la nivelul împrumuturilor cu garanţii de stat, volumul creditelor neperformante majorându-se cu +53% în martie 2024 în termeni anuali, însă în condiţiile unui nivel absolut relativ redus“.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro