Bănci și Asigurări

Croitoru, BNR: În unele zone suntem în urmă cu 100 de ani la dezvoltarea bancară

Croitoru, BNR: În unele zone suntem în urmă cu 100 de...

Autor: Raluca Ghinea

29.10.2013, 14:36 1167

"Este greu de crezut că în România am putea să implementăm ideea de eliminare a monedei fizice. Lumea ar accepta cu greu această situaţie, nu cred că este un proces care ar putea fi implementat în România peste noapte", a afirmat Croitoru, la o conferinţă pe tema inovaţiei bancare, întrebat dacă România ar putea adopta această măsură, precum şi-a anunţat recent intenţia Israelul.

El a arătat că nu pot exista comparaţii între România şi Israel din punct de vedere al dezvoltării, România fiind o ţară emergentă unde oamenii vor să vadă şi să simtă banii.

"Nu cred că va dispărea aşa uşor (moneda fizică - n.r.) în ţările emergente. În Israel şi în alte ţări din Asia unde tehnologia este la vârf e posibil, în Hong Kong e uşor de acceptat că nu mai e nevoie de cash", a spus Croitoru.

Oficialul BNR consideră însă că nu este imposibil de realizat, tehnic sau mental.

"Dacă privim unele zone rurale din perspectiva dezvoltării infrastructurii bancare şi a mentalităţii financiare suntem în urmă cu 60-100 de ani. Din acest motiv, nu cred că într-un orizont scurt de timp am putea să luăm în considerare un plan similar celui din Israel", a mai spus Croitoru.