Burse - Fonduri mutuale

Arobs a finalizat cea mai mare majorare de capital social a unei companii tech de la Bursa de Valori Bucureşti. Grupul a atras 29 mil. euro

Arobs a finalizat cea mai mare majorare de capital social...

Autor: Eduard Ivanovici

10.07.2024, 18:30 1583

Arobs Transilvania Software (simbol bursier AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, a anunţat încheierea cu succes a operaţiunii de majorare a capitalului social în data de 10 iulie 2024, prin intermediul căreia a atras 28,7 milioane de euro. Procesul a constat în două etape – prima, în care acţionarii existenţi au subscris pe baza drepturilor de preferinţă, şi a doua, în care noi investitori instituţionali locali şi internaţionali au subscris în cadrul unui plasament privat. Preţul final pe acţiune pentru ambele etape a fost stabilit la 0,82 lei, conform unui comunicat de presă.

„Suntem încântaţi de succesul acestei majorări de capital, care ne permite să continuăm strategia noastră ambiţioasă de creştere, prin M&A şi prin expansiune internaţională. Interesul ridicat din partea investitorilor instituţionali demonstrează încrederea acestora în viziunea şi capacitatea noastră de a dezvolta şi consolida poziţia AROBS pe pieţele globale. Sectorul în care activăm, IT&C, joacă un rol crucial în transformarea şi modernizarea industriilor la nivel global şi cred cu tărie că AROBS este bine poziţionată să facă parte din această schimbare”, a declarat Voicu Oprean, fondator şi CEO al Arobs.

Datorită interesului semnificativ din partea investitorilor instituţionali în cadrul plasamentului privat, oferta a fost suplimentată cu acţiuni existente. Astfel, pe parcursul ofertei, au fost vândute un total de 174.258.721 de acţiuni noi, împreună cu 56.546.000 de acţiuni existente oferite spre vânzare de acţionarul majoritar, Voicu Oprean, direct şi prin Cabrio Investments. Această suplimentare a ofertei cu acţiuni existente a fost realizată şi pentru a creşte free-float-ul companiei.

„Fondurile atrase vor contribui la derularea în continuare a investiţiilor noastre în cercetare şi dezvoltare, prin care vizăm introducerea în piaţă de soluţii inovatoare care să îmbunătăţească eficienţa şi să stimuleze creşterea afacerilor. Echipele noastre sunt pregătite să valorifice oportunităţile oferite de noile tehnologii emergente, precum şi prin intermediul parteneriatelor strategice pe care le avem în vedere la nivel global. Suntem încrezători că, prin viziunea noastră şi cu sprijinul investitorilor, vom continua să creştem şi să inovăm, aducând valoare adăugată", adaugă CEO-ul.

Majorarea de capital a Arobs a atras 8 investitori instituţionali locali şi internaţionali, care au subscris peste 96% din acţiunile oferite în cadrul operaţiunii. Astfel, operaţiunea care se finalizează azi este cea mai mare majorare de capital pentru o companie publică din sectorul IT şi prima majorare de capital a unei companii din această industrie în care majoritatea semnificativă a capitalului a fost subscris de investitori instituţionali. În urma acestei tranzacţii, Voicu Oprean deţine direct 50,6329% din capitalul social al companiei.

Capitalul atras va sprijini continuarea strategiei de creştere a Arobs prin achiziţii de noi companii şi creştere organică. Astfel, sumele atrase în cadrul majorării de capital, împreună cu alte surse potenţiale de finanţare, vor fi utilizate pentru dezvoltarea şi consolidarea grupului.

Compania va utiliza fondurile atrase pentru a achiziţiona companii care demonstrează existenţa unor sinergii şi sunt uşor de integrat în cultura sa, cu un portofoliu robust de clienţi şi un indicator EBITDA solid, şi pentru a se extinde în Europa, America de Nord şi Asia. O mică parte din fonduri va fi folosită pentru capital de lucru, în vederea susţinerii creşterii organice, dar şi pentru a genera noi produse/soluţii de tip greenfield.

„Arobs analizează în prezent mai multe ţinte potenţiale de achiziţie, cu o cifră de afaceri agregată de aproximativ 18,4 milioane de euro şi o marjă EBITDA aproximată pentru 2023 în linie cu cea a grupului. Companiile-ţintă operează în servicii software, produse software de management al flotelor şi soluţii de business. Zonele geografice vizate sunt România, Germania, Austria, Elveţia, Turcia, Marea Britanie şi Serbia”, reiese din comunicat.

Aceasta a fost cea de-a doua majorare a capitalului social efectuată de Arobs la Bursa de Valori Bucureşti şi prima după transferul acţiunilor sale pe Piaţa Principală în data de 25 septembrie 2023. Primul plasament privat, din octombrie 2021, a fost de aproximativ 15 milioane de euro şi a atras, în foarte mare majoritate, investitori de retail. În urma atragerii de capital din 2021, Arobs a efectuat 10 achiziţii, până la data curentă.

Operaţiunea de majorare a capitalului social a fost intermediată de BT Capital Partners. Filip & Co a acţionat în calitate de consilier juridic pentru Arobs.