Burse - Fonduri mutuale

Business international. Bursă. În creştere cu 20% în ultima săptămână, acţiunile Tesla ajung la maximul ultimelor nouă luni. De ce?

Business international. Bursă. În creştere cu 20% în...

Autor: Eduard Ivanovici

11.07.2024, 00:00 29

Acţiunile producătorului de maşini electrice Tesla (simbol bursier TSLA) au înregistrat zilele trecute cel mai ridicat preţ din octombrie 2023, apreciindu-se astfel pentru a zecea sesiune pe rând, cea mai bună serie de creşteri din luna iunie a anului trecut, când compania a urcat timp de 13 sesiuni consecutive. 

Cotaţia este pe plus cu 20% în ultima săptămână, faţă de un avans de 2,1% pe S&P 500 şi o apreciere de 3,6% pentru indicele marilor companii tech Nasdaq Composite, potrivit Barron’s, care scrie că investitorii au devenit mai optimişti în ultima perioadă, crezând că gigantul american îşi poate îmbunătăţi perspectivele de creştere.

Analiştii notează în acest sens vânzările mai mari de acumulatori, cât şi livrările din cel mai recent exerciţiu financiar (T2), care, deşi au venit în scădere faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, s-au încadrat peste aşteptările pieţei. De asemenea, investitorii aşteaptă evenimentul robotaxi din 8 august, când grupul va detalia pe marginea planurilor privind maşinile care se conduc singure.

Furnizorul de date financiare BFR Research notează că numărul de rapoarte de analiză de pe Wall Street care oferă preţuri-ţintă în scădere s-a redus în ultimele săptămâni – un alt semnal pozitiv pentru companie, spune compania. Barron’s scrie însă că acţiunile TSLA au devenit mai „scumpe” ca urmare a celor mai recente creşteri. La minimul ultimelor 52 de săptămâni, compania se tranzacţiona la un multiplu PER forward (raport preţ/câştig, bazat pe rezultate estimate în următoarele 12 luni) de 49x. Acum, titlurile sunt la un PER de circa 88x. Acţiunile n-au mai fost atât de „scumpe” din aprilie 2022.