Companii

Cum explică grupul italian Artsana, care produce în România textile pentru brandul Chicco, scăderea dramatică a numărului de angajaţi din fabrica de la Botoşani. “Volumele de producţie sunt mici”

Cum explică grupul italian Artsana, care produce în...

Autor: Cristina Roşca

21.05.2024, 19:28 1454

Grupul italian Artsana, un gigant ce are în portofoliu mai bine de zece branduri de produse pentru copii, în frunte cu Chicco şi Prenatal, şi-a redus constant numărul de salariaţi de pe piaţa locală, unde deţine o fabrică la Botoşani.

Firma Artsana România, care operează unitatea de producţie, mai avea local la final de 2022 (cele mai recente date disponibile) 500 de salariaţi, aproape de jumătate faţă de nivelul din 2016. Atunci erau mai bine de 900 de persoane pe ştatele de plată ale companiei, arată datele publice. Businessul a scăzut şi el, dar nu în acelaşi ritm, de la aproape 55 mil. lei la 42 de milioane de lei.
Chiar şi aşa, oficialii Artsana invocau volumele mici de producţie pentru declinului numărului de angajaţi.

“La final de 2022, numărul total de angajaţi ai grupului a ajuns la 3.311 (incluzând aici atât forţa de muncă temporară, cât şi persoanele în internship), în scădere cu 8% faţă de 2021. În Spania şi Portugalia declinul survine pe fondul închiderii unor magazine, în România evoluţia are în spate volume mici de producţie, iar în Italia, oamenii au fost incurajaţi să se pensioneze anticipat”, scrie în cel mai recent raport al companiei.

Artsana are producţie doar în România (la Botoşani) şi Italia (două unităţi), fiind închisă fabrica din Spania, arată datele publice consultate de ZF. Acum, în presa locală apare informaţia conform căreia reprezentanţii grupului fac disponibilizări masive în România. Oficialii grupului nu au răspuns până la momentul publicării acestei ştiri pentru a explica dacă e vorba de o restructurare sau de o închidere a fabricii de la Botoşani.

În 2022, la final de an, 19% din tot personalul grupului era în România. Ponderea scăzuse de la 22,8% în 2020 la 20,5% în 2021 şi apoi chiar sub acest prag.

Datele arată că, în 2022, compania a angajat 43 de oameni, în timp ce 130 au plecat din companie. Spre comparaţie, în 2020, numărul angajărilor şi cel al plecărilor era apropiat.
“Fabrica de la Botoşani, din România produce articole textile (produse finite sau semi-finite), care sunt apoi procesate în Italia, la Verolanuova”, arată aceeaşi sursă.

România a fost multă vreme croitorul Europei, datorită poziţiei geografice favorabile, salariilor mici şi forţei de muncă bine pregătite. Această industrie plăteşte printre cele mai mici salarii din economie, apropiate mai degrabă de minim.

Odată cu majorările de salariu minim, România a ajuns prea scumpă pentru mulţi jucători. Iar migraţia forţei de muncă spre alte domenii mai bine plătite a reprezentat un factor în plus pentru ca investitorii să se mute în Albania, Republica Moldova, Turcia sau Nordul Africii.