Companii

Olandezii de la Damen au cerut insolvenţa şantierului Damen Mangalia, care a funcţionat doar pe pierderi în ultimii ani: 1.000 de angajaţi vor intra în şomaj tehnic de la începutul lui iunie

Pe lângă construcţia de nave noi, Damen Mangalia are expertiză în reparaţii şi conversii navale şi o divizie specială dedicată acestor activităţi.

Pe lângă construcţia de nave noi, Damen Mangalia are expertiză în reparaţii şi conversii navale şi o divizie specială dedicată acestor activităţi.

Autor: Mirabela Tiron

31.05.2024, 09:20 178

Şantierul din Mangalia, preluat la jumătatea lui 2018 de olandezii de la Damen, a fost pe pierderi şi în 2019, 2020, 2021 şi 2022. Oficialii nu au făcut publice cifrele de anul trecut. Deşi la momentul preluării olandezii declarau că vor ajunge la 3.000 de salariaţi, în realitate numărul lor s-a redus la sub 1.500.

Olandezii de la Damen au cerut intrarea în insolvenţă a şantierului Damen Mangalia la nici şase ani de când au intrat în acţio­nariatul companiei cu un pachet de 49%, ani în care şantierul a fost doar pe pierderi  şi în care numărul de angajaţi s-a redus la sub 1.500.

„Am primit notificare referitor la decizia de întrerupere a activităţii, din 3 iunie intră în şomaj 70% din numărul de angajaţi. Acum suntem 1.481 de angajaţi. De cinci ani semnalăm problemele de la şantierul din Mangalia. Investitorii străini vin şi pleacă. Olandezii prin firma-mamă vor să recupereze 160 mil. euro considerate împrumuturi către şantierul naval din Mangalia din 2018 până acum“, a spus pentru ZF Laurenţiu Gobeajă, liderul sindicatului Liber Navalistul. Oficialii conducerii Damen Mangalia nu au răspuns solicitării ZF. Dosarul a fost depus în instanţă, iar primul termen de judecată este  14 iunie.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro