Mediafax.biz Exclusiv

Dascăl, Prodvinalco : Nu cred că va fi bine în 2011, chiar dacă în a doua parte a anului vor fi foarte uşoare semne de revenire

15.06.2011, 12:51 193

"Eu nu credcă va fi bine anul acesta. În a doua parte a anului vor fi foarteuşoare semne de revenire. Dar cel puţin în categoria în careactivăm noi (băuturi alcoolice) nu va fi bine.", a precizatel.

Managerul aminteşte că piaţa a primit o serie de loviturifoarte puternice, cum ar fi creşterea TVA şi inflaţia, iardiminuarea veniturilor bugetarilor a însemnat putere scăzută decumpărare şi declin al consumului.

"Anul trecutabsolut toate pieţele au scăzut. Dar vreau să precizez că scădereaîn valoare pe total categorie este puţin nerelevantă pentru că încazul unor segmente, cum ar fi cele influenţate de acciză, chiardacă volumele legale au scăzut, valoarea vânzărilor a crescut. Dinpricina taxelor mai mari. De aceea sunt mai relevante volumele devânzări în cazul bunurilor de larg consum », a afirmatDascăl.

Pe dealtă parte, unul dintre efectele crizei din ultimii ani a fostmigrarea consumatorilor, în toate categoriile de produse, spresegmentul economic, care a fost cel mai puţin afectat.

"Lumeanemaiavând bani, a ales produse mai ieftine. În cazul băuturiloralcoolice, din păcate, a apărut un nou segment: cel subeconomic.Pentru că în acest domeniu acciza înseamnă 50% din preţ, la care semai adaugă şi TVA-ul", a precizat Dascăl.

Elmenţionează că este foarte tentant să faci evaziune, ceea ce s-a şiîntâmplat; iar pentru producători este foarte greu să se lupte cuevazioniştii.

"Înaceşti ultimi doi ani segmentul subeconomic a explodat, motivpentru care a trebuit să vindem produse ieftine, fără margini, doarpentru a menţine rulajele şi locurile de muncă", a mai spusdirectorul Prodvinalco.

Revenindla perspectiva evoluţiei economiei şi consumului, el spune căromânii sunt nevolnici la ce se întâmplă în Europa, "nu putem decâtsă asistăm".

"DacăEuropa va avea o evoluţie pozitivă, va estompa aceste şocuri, va fibine. Altfel vom avea probleme", explică Dascăl.